Yunet
 

Zdravlje

Apel na, pre svega, zdravstvene radnike da se vakcinišu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. jul 2021. •

Apel na, pre svega, zdravstvene radnike da se vakcinišu

U kikindskoj bolnici od Covida se leči pet pacijenata uzrasta od 14 do 82 godine. Svi su stabilnog stanja, nema pacijenata na respiratoru ali je u odnosu na početak prošle nedelje kada je u bolnici bio hospitalizovan jedan pacijent ovo ipak znatno povećanje.

U febrilnoj ambulanti kikindskog Doma zdravlja poslednji pozitivan pacijent na korona virus registrovan je prošle srede tako da se epidemiološka situacija u gradu i dalje može posmatrati kao stabilna. Ipak uz rast broja obolelih u zemlji, očekivano je da će doći do pogoršanja situacije i kod nas. Na dnevnom niovu u febrilnoj ambulanti u Mikronaselju pregleda se u proseku 40 pacijenata, od čega je prvih pregleda do 15. Kako nam je rečeno u ovoj ambulatni uglavnom se javljaju pacijenti sa blagim temperaturama, stomačnim problemima, bolom u grlu. Režim rada Doma zdravlja podrazumeva da svi pacijenti u febrilnom stanju dolaze u ovu ambulantu, gde se dalje dijagnostikujeda li je u pitanju Covid ili drugo oboljenje.

Vakcinacija je usporena, nema puno zainteresovanih za prvu dozu vakcinu, kaže dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja Kikinda. U Kikindi je revakcinisano, odnosno potpuno imunizovano 21.739 sugrađana dok njih731 čeka revakcinu. Vakcinacija se obavlja u drugoj zdravstvenoj stanici u Svetosavskoj ulici. Dostupne su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, zatim Fajzer, azainteresovani da se vakcinišu Sputnjikom imaju obavezu zakazivanja putem E-uprave.

Uzimajući u obzir procenu broja stanovnika u našem gradu, vakcinisano je manje od 50 odsto, odnosno oko 42 posto.

Direktorica Doma zdravlja Biljana Marković apeluje pre svega na zdravstvene radnike da se vakcinišu i svojim primerom pokažu građanstvu da jedino vakcinacijom možemo da se rešimo ove opake bolesti, zaključuje dr Marković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena