Yunet
 

Sport

U susret Mundijalu: Otvorena izložba ,,Zbirka u šesnaestercu” Gorana Savina

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. novembar 2022. •

U susret Mundijalu: Otvorena izložba ,,Zbirka u šesnaestercu” Gorana Savina

Goran Savin, nekadašnji golman iz Srpske Crnje, od 1987. godine bavi se prikupljanjem golmanskih rukavica, fudbalskih dresova, fotografija, isečaka iz novina, ulaznica sa fudbalskih utakmica kao i albuma i sličica. Ovaj kolekcionar, i po zanimanju učitelj, svoju pasiju predstavio je na izložbi ,,Zbirka u šesnaestercu” u Narodnom muzeju koja obuhvata preko 200 pari golmanskih rukavica, oko 150 dresova, 20.000 sličica, 2.000 ulaznica, 70 zastavice i 10.000 isečaka iz novina zalepljenih u preko 20 svezaka. Izložbu koju posetioci mogu da pogledaju do 10. januara realizovana je povodom nastupajućeg Svetskog prvenstva u fudbalu – Katar 2022.

-,, Ovo je prvi put da se nešto ovako izlaže i moram da se zahvalim nadležnima u Narodnom muzeju koji su uložili mnogo truda da se ovo sve napravi i postavi. Moja golmanska karijera je trajala 25 godina, a negde 1987. godine sam počeo da igram fudbal, a i tada sam počeo da sakupljam deo po deo svega što je izloženo, a moram da priznam da je kod kuće ostalo još nešto malo, ali biće prilike da kolekcija bude još veća i bogatija. Što se tiče čitave kolekcije, nešto sam sam kupovao, za nešto sam se trampio, dosta toga sam i dobio, ali iskreno, kolekcija bi bila još bogatija da nisam poklonio dosta stvari. Upravo zahvaljujući tome, upoznao sam dosta ljudi širom sveta” – naveo je autor izložbe.

Miloš Pušara, kustos istoričar Narodnog muzeja izrazio je nadu da će izložba pred početak Mundijala probuditi interesovanje kod Kikinđana.

-,, Izložba je zaista neobična i proistekla je iz saradnje Narodnog muzeja Kikinda i kolekcionara sportske opreme, dresova, rukavica i tako dalje. Kolega Dragan Kiurski je u toku svojih istraživanja upoznao Gorana i rekao mi: ,,Imam jednog kolegu za tebe koji obožava fudbal i zanima ga sve to” i onda ga je uputio na mene tako da sam u dogovoru sa direktoricom došao na ideju da bi bilo sjajno da se otvori jedna ovakva izložba. Iskreno nisam verovao da će biti ovoliko posla dok smo postavljali izložbu, ali je zaista impresivna, i mislim da svaki čovek, od detinjstva je neki kolekcionar, zavisi šta skuplja i to je vrlo interesantno” – dodao je Pušara.

Ovom događaju je prisustvovao i poznati kikindski golman Dragan Žilić, nekadašnji član reprezentacije, još uvek aktivni igrač:

-,, Prvenstveno, ja sam oduševljen sa ovolikim odzivom naših sugrađana na ovakav događaj koji je jedinstven i unikatan u svakom smislu te reči. Prativši Gorana na društvenim mrežama, na ovakav način izašla je na površinu njegova profesionalnost. Istrajati desetine godine u sakupljanju i kolekcionarstvu u pravom smislu te reči i sadašnjim prikazaivanjem toga je apsolutno fantastično” – istakao je Žilić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena