Yunet
 

Sport

Svečana akademija povodom 70 godina Vaterpolo kluba ŽAK

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 12. novembar 2021. •

Svečana akademija povodom 70 godina Vaterpolo kluba ŽAK

Zaista spektakularno veče u Sportskom centru „Jezero“ gde je svečanom akademijom obeleženo 70 godina vaterpola i plivanja u Kikindi.

U ambijentu kakav na kikindskom bazenu još nije viđen, održana je ceremonija proslave 70 godina plivanja i vaterpola u Kikindi. Zaista svečano i spektakularno, a pri tom nisu zaboravljeni velikani ovog sporta iz prošlosti a zaslužnim pojedincima uručene su plakete. Bila je ovo prilika da se čuje kako je vaterpolo nekada izgledao i kada su na ovom polju napravljeni prvi koraci. O tome je govorio Dušan Lukač, nekada golman ovog kluba. Podsetio je prisutne na prve utakmice tadašnjeg radničkog osnovanog davne 1951.godine. Deset gopdina kasnije plasirao se u srpspu ligu, ponosno je izgovorio Lukač. Danas njegov sin i gradonačelnik Kikinde, brani mrežu Žak-a. Nije krio da je za njega svečana akademija izuzetno emotivna.

Publika koju su činili zaljubljenici, prijatelji, nekadašnji igrači kluba ŽAK imali su priliku da prate i ples na vodi, odnosno sinohrono plivanje, video snimke putem kojih su se javili nekadašnji igrači koji više ne žive u Kikindi, da pogledaju stare sačuvane fotografije vaterpolista ŽAKa.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Goran Krstonošić, predsednik vaterpolo saveza Vojvodine

Najveći uspeh klub je postigaop 2010. godine kada je u baražu sa “Studentom” bio bolji i kvalifikovao se za Len kup, zvanično “Evropsko takmičenje”. Prošao je prvo kolo u Kotoru, a u drugoj rundi u Napulju bio treći. Sadašnja uprava ima velike ambicije a zašto ne i približiti se ovakvnom rezultatu.

Došlo je vreme kada se sportska realnost kikinde konstantno bori sa smenama generacija. Takvo je vreme da mladi lakše odlaze, igraju u inostranstvu ili drugim gradovima, ostaju u mestima gde studiraju. Ipak, sve ove godine plivanja i vaterpola u Kikindi svakako su imale svoj veliki benefit za celokupan grad.

A na kraju večeri usledilo je prijatno iznenađenje jer su na bazen, spremni za igru, izašli veterani kikindskog Žak-a. Na drugoj strani igrala je mlada, aktuelna ekipa dok su se među veteranima mogli videti ljudi za koje smo nekada vatreno navijali, a među njima Novaković Goran, Bodrožić Živko, Munćan Miroslav, Tucić Branko, na golu Nikola Lukač i drugi. Bila je ovo atrakcija za gledaoce a pobeda je na kraju naravno, neka bude zasluženo, otišla u ruke veterana.

Pored sinoćnje uspešno organozovane svečane akademije od vaterpolista Žak-a očekujemo novi uspeh već u nedelju. Oni se uveliko spremaju za trenutno prvoplasiranim timom Sava iz Šapca. Ukoliko ostvare ovu pobedu popeće se na drugo mesto tabele Prve B lige Srbije , a s obzirom da imaju utakmicu manje, to će faktički značiti da su na prvom mestu. I ova utakmica igra se na domaćem terenu te se očekuje velika podrška publike, a na proslavi se moglo videti koliko je zaljubljenika u ovaj sport.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena