Yunet
 

Poljoprivreda

Severni Banat daje dobre rezultate za crvene sorte

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 22. mart 2024. •

Severni Banat daje dobre rezultate za crvene sorte

Dobro vino uglavnom vezujemo za Iđoš, ali i na drugoj strani grada, u Novim Kozarcima, poznajemo iskusnog i dobrog vinogradara Zorana Malbašića.

Nedavno se vratio iz Severne Makedonije i Bosne gde je osvojio važna priznanja.

Gazdinstvo Zorana Malbašića u Novim Kozarcima rasprostire se na oko 7 hektara, gde je pod vinovom lozom oko 1,7 hektara. Uzgaja tri sorte grožđa, od kojih dve crvene, kaberne sovinjon i merlo, dok je od belih zastupljen rajnski rizling. I ovog puta predan teški vinogradarski rad se isplatio. U Severnoj Makedoniji, u izuzetno dobroj konkurenciji, osvojio je treće mesto za crveno vino.

– Bila je cela EX Jugoslavija i Bugari. Iz Bugarske su bile jake vinarije. Jedini sam iz kategorije hobi vinarije. Velik je ovo rezultat. Treći sam sa bronzanim peharom u kategoriji crvenih vina, osvojio sam preko 85 bodova, kaže Zoran Malbašić, vinogradar i vinar iz Novih Kozaraca.

Takmičenje u Kavadarcima je visoko ocenjeno među enolozima i somelijerima sa epitetom „Prestonica balkanskih vina”. To nagradu čini još većom.

Odneo sam Kaberne sovinjon iz 2022.godine proizvodnje, relativno mlado ali odstojalo određeni periode koji je pokazao dobre inpute, znači koje vino može da stoji da stvara dobre ukuse. Ponavljam, Severni Banat daje dobre rezultate što se tiče crvenih sorti. Što je vinograd stariji to su note vina drugačije. Ne asociraju na voće već poretežno ide na povrće, papriku najpre.

U Zenicu je Malbašić odneo svoju rakiju od rajnskog rizlinga. Tu je osvojio najviše priznanje.

– Rakija je od rajnskog rizlinga, loza čista, čisto belo grožđe. Nagrađena je visokom zlatnom medaljom, a to je mlada rakija, čista bela, nije odstojala u baroku. Zaista sam jako zadovoljan svojim radom, ističe Malbašić.

Dobro zna Malbašić da je za uspeh neophodno pratiti savremene metode rada i slušati reč struke. Ovo nije posao koji se radi radi profita već glavni pokretač mora biti ljubav, a da je posao lak – nije.

Još 2009. godine kada je ušao u vinogradarstvo očekivao je da u ovom hobiju pa i poslu ima perspetkive ali i ozbiljnog ulaganja i truda. Poslednjih godina, uz brojna priznanja taj trud dolazi na naplatu. Pored namere da svoj vinograd proširi, želja mu je da njegova vina postanu istaknutija na vinskom putu naše zemlje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena