Yunet
 

Poljoprivreda

Toplo vreme podstaklo je proces cvetanja voća

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 5. mart 2024. •

Toplo vreme podstaklo je proces cvetanja voća

Februar mesec je, kako kažu meteorolozi, bio drugačiji u odnosu na prethodne godine. Kako su visoke temperature uticale na voće i koje su to prednosti i mane ovakvog vremena pitali smo Poljoprivrednu stručnu službu u Kikindi.

Visoke temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, a kako meteorolozi kažu, februar mesec bio je topliji nego ikada pre. Lepo i toplo vreme uticalo je na ranije cvetanje voća, te je kajsija procvetala prva.

-Neuobičajeno je da kreće da cveta dunja za koju je normalno da počinje da cveta u martu, a breskve su u fazi ružičastih balona, dok se jabuka najbolje drži i najmanje je krenula da cveta i mislim da će negde oko aprila početi njeno cvetanje, zaključila je Ljiljana Kljajić savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Razvoj vremenskih prilika od velikog je uticaja na cvetanje, te može doći do izmrzavanja voća.

-Nadamo se da voće neće izmrznuti. Polako treba da završavaju određene rezidbe i da se rade određeni tretmani. Sve zavisi od temperature, da li će biti minus i koliko će trajati. Videćemo šta će biti, korak po korak, dodala je Ljiljana Kljajić.

Vinogradari tradicionalno kasnije ulaze u svoje vinograde i kreću sa rezidbom, jer vinova loza kasnije počinje da cveta. Naša sagovornica Ljiljana Kljajić, savetuje da voćari obiđu voćnjake, pregledaju zasade i urade neophodne analize.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena