Yunet
 

Poljoprivreda

U toku prijava poljoprivrednika u elektronski registar

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. mart 2023. •

U toku prijava poljoprivrednika u elektronski registar

U toku je prijava poljoprivrednika u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG). U Poljoprivrednoj stručnoj službi zatekli smo gužvu jer savetodavci pomažu proizvođačima da što brže i jednostavnije obave obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava. Mirajna Tomić, savetodavac PSS ističe da je, pre svega, cilj novog sistema da uštedi vreme.

Najčešće su u registru površine odnsono brojevi parcela preneti, tako da je potrebno samo dodati biljnu kulturu. Ukoliko to nije slučaj odnosno ukoliko parcele u katastru nisu vezane za JMBG vlasnika, savetodavci će ih dodati i tada procedura malo duže traje. Sistem je osmišljen da sve ide jednostavnije i brže.

Poljoprivrednici koji nemaju pametne telefone i računare potrebno je da odu u Policijsku upravu kako bi izradili čipovanu ličnu kartu sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom sa kojom će u PSS-u završiti sve što je neophodno. Za gazdinstva sa manjim brojem parcela sve se završava za pet minuta, ali kada dođe poljoprivrednik sa više parcela, a neka nije upisana proicedura može da potraje. Savetodavci rade svakog radnog dana od 8 do 15 sati i kako bi se izbeglo čekanje dele se brojevi. Osim u Kikindi zaposleni su i u selima, a kada su u mesnim zajednicama to meštani mogu da se raspitaju u prostorijama mesnih zajednica. Na teritoriji grada ima oko 4.500 poljoprivrednih gazdinstava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena