Yunet
 

Poljoprivreda

Realna cena znači opstanak

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 10. mart 2023. •

Realna cena znači opstanak

Vlada Srbije nedavno je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana odnosno uvozne takse od 15 dinara po litri mleka i za sireve od 30 dinara po kilogramu. Prelevmani su uvodeni na uvoz mleka i mlečnih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza, a odluka je doneta nakon više sastanaka predstavnika proizvođača mleka i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković. Olivera Latinović, vlasnica mlekarske farme podseća da je u jednom momentu došlo do velike nestašice mleka jer su grla sa govedarskih farmi otišla u klanice.Svi inputi u proizvodnji su ostali isti poput stočne hrane, struje, goriva, radne snage.

Farma u Nakovu podignuta je 2011. godine po uzoru na evropske moderne farme. Zajedno je vode Olivera i njen brat Rade koji konstantno ulažu u modernizaciju. U nadležnosti robota koji su kupili nije samo muža nego i briga o ishrani mlečnih krava. Takođe, robot tačno izračuna koliko koncentrata treba da dobije svako grlo da bude sito, određuje kad je estrus, da li krava preživa, kad ide na osemenjavanje.

Krave na ovoj farmi nisu vezane i same dolaze na mužu. Dobrobit životinja ovde je na prvom mestu. Grla se slobodno kreću u objektu koji im je prilagođen. Dnevno se proizvede 2.000 litara mleka i sve količine otkupi „Imlek“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad