Yunet
 

Poljoprivreda

Licitacija državnog zemljišta u januaru

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. decembar 2022. •

Licitacija državnog zemljišta u januaru
Društvo . Kikinda na webu . PoljoprivredaLicitacija državnog zemljišta u januaruOn 16 decembra, 2022 by Aleksandra Djuran

Dodela državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada po pravu prečeg zakupa stočarima na samom je kraju. Kako ističe član Gradskog veća Ljuban Sredić do 20. decembra završiće se potpisivanje svih ugovora nakon čega će stočari moći da uđu u zakup.

Od ukupno 12.400 hektra državnog zemljišta u dugogodišnjem zakupu je 7.700 hektara, tako da je za stočare i ratare ostalo oko 3.500 hektara.Prosečna cena za hektar njive treće klase bila je 264 evra, za prvu klasu stočari su plaćali oko 360 evra, za livade 130 i pašnjake 59 evra. Ratari će na licitaciji moći da se nadmeću za 2.700 hektara državnih oranica.

Sredić dodaje da je saglasan da se licitacija za ratare organizuje kasno jer ne može na adekvatan način da se obradi zemljište, kao ni da se zasnuje pšenica ili ječam. Na državnim njivama uglavnom se seje kukuruz i sunockret, tako da ratari ne mogu da ispoštuju plodored.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad