Yunet
 

Poljoprivreda

Akvaponija najzdraviji način proizvodnje

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. decembar 2022. •

Akvaponija najzdraviji način proizvodnje

 

Pre godinu dana dva mladića Mikael Teja iz Kenije i Dragan Kerekez iz Kikinde pokrenuli su u u našem gradu sistem proizvodnje zelene salate pod nazivom akvaponija. Akvaponija je moderan, ekološki vid proizvodnje voća, povrća i ribe u kontrolisanom sistemu. Riba i biljke žive u istoj vodi, a biljke rastu u internim medijima sadnje, bez zemlje. Ribe se hranei proizvode sekret. Mi ga filtriramo i koristimo ga hranu za biljke. Biljke se nalaze u plasteniku na daskama od stridora koje plutaju na vodi.

Dragan Kerkez napominje da plastenik upotpunosti zadovoljava zapadne standarde. Potpuno je automatizovan, sa unutrašnjim solarnim osvetljenjem. Primarno tržište je u Beogradu i Novom Sadu. Plastenik je površine dve hiljade kvadratnih metara i ima sistem grejanja i hlađenja. Grejanje je završeno, a preostaje samo da se pusti gas. Izgrađena je i hladnjača i prostor za pakovanje proizvoda koji se dalje šalju kupcima. Firma, ali i brendiran proizvod „lolo miks“ i „premium miks“ koji stiže do kupaca nosi naziv „Urban organika“.

U okviru ove proizvodnje ne koristi se hemija, sve je ekološki čisto. Salata je dobila sertifikat Centra za ispitivanje namirnica u Beogradu koji se bavi ispitivanjem svih namirnica koje se nalaze na tržištu. Ova ustanova ustanovila je da na i u salati nema bakterija, karence, teških metala što potvrđuje organsku proizvodnju. Biljke se pregledaju svakodnevno i ukoliko se uoči bolest ili insekti koji se razmnožavaju ta salata se uklanja iz sistema.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena