Yunet
 

Poljoprivreda

Rod krompira prepolovljen

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 30. novembar 2021. •

Rod krompira prepolovljen

Najveći proizvođači krompira u našoj sredini, poljoprivredno gazdinstvo Zavišin iz Kikinde, ove sezone imali su prepolovljen rod krompira u odnosu na ranije godine. Kako saznajemo od Branislava Zavišina godina je bila ekstremna.

Iako je proleće bilo hladno sa sadnjom krompira nije se kasnilo jer nije bilo padavina tako da je ovaj posao mogao da se obavi u optimalnim rokovima. Prvi problem javio se odmah nakon sadnje jer mesec dana nije nikao.Zavišini krompir uzgajaju na površini od tri do četiri hektara, a narednih godina u planu im je da povećavaju površine pod ovim povrćem. Ukoliko ne zasnuje više parcela pod krompirom proizvodnja neće biti rentabilna.

Trenutna cena krompira na džakove je 60 dinara za kilogram, a na kilograme dostiže cifru od 80 dinara. Naš sagovornik ističe da je ona odraz lošeg roda koji je pratio i proizvođače u okolnim zemljama.

Krompir koji je proizveden na gazdinstvu Zavišin gotovo sav je prodat i protekle dve godine sve ranije se završi sa prodajom na veliko. Zavišini se duže od četriri decenije bave proizvodnjom krompira Osim što je porodična tradicija,krompir ovoj porodici donosi sigurnost.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena