Yunet
 

Poljoprivreda

Za ratare i stočare ove godine na raspolaganju 4.000 hektara državne zemlje za zakup

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 12. oktobar 2021. •

Za ratare i stočare ove godine na raspolaganju 4.000 hektara državne zemlje za zakup

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Kikinde. Nakon što na prvoj narednoj sednici Skupštine grada on bude usvojen započeće i procedura dodele zemljišta stočarima po pravu prečeg zakupa, istakao je član Gradskog veća Ljuban Sredić.

– Ove godine na raspolaganju imamo oko 4.000 hektara državnih njiva s obzirom na to da je oko 7.800 hektara u dugogodišnjem zakupu. Od raspoložive zemlje oko 1.440 hektara biće opredeljeno stočarima, a ostatak će biti ponuđen ratarima na licitaciji. Prema iskustvu od ranijih godina stočari ne zakupe svu površinu koja im je namenjena tako da će za ratare ostati više od 2.600 hektara – istakao je Ljuban Sredić.

Licitacija državnih oranica za ratare i ove godine održaće se krajem godine.Zemljište namenjeno nemačkoj firmi “Tennis” od nepunih 2.000 hektara u katastarskim opštinama Banatska Topola, Novi Kozarci i Banatsko Veliko Selo biće na licitaciji i ove godine.I ove jeseni otkrivene su uzurpirane parcele državne zemlje.

– Ovoga leta i jeseni skinuli smo usev sa 150 hektara uzurpirane zemlje. Sa 50 hektara skinuta je pšenica i sa 100 hektara suncokret i to u katastarskoj opštini Iđoš. Kada se nezakonito koristi državna zemlja mi smo po zakonu dužni da uzurpatoru prvo ponudimo vansudsko poravnanje odnosno da plati trostruki iznos najviše izlicitirane cene. Ukoliko ne pristane tada skidamo usev. I u katastarskoj opštini Kikinda otkrili smo 16 hektara nezakonitog korišćenja državnih parcela na kojima je zasejan kukuruz – precizirao je Ljuban Sredić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad