Yunet
 

Poljoprivreda

Novi način proizvodnje povrća akvaponija i u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 4. oktobar 2021. •

Novi način proizvodnje povrća akvaponija i u Kikindi

Mikael Teja iz Kenije i Dragan Kerekez naš sugrađanin pokrenuli su u Kikindi sistem proizvodnje zelene salate pod nazivom akvaponija. Akvaponija je moderan, ekološki vid proizvodnje voća, povrća i ribe u kontrolisanom sistemu. Riba i biljke žive u istoj vodi, a biljke rastu u internim medijima sadnje, bez zemlje.

-Uzgajamo lisnato povrće na potpuno novi način. U plasetniku trenutno imamo zelenu salatu, ali može da se uzgaja i blitva, rukola, španać i ostalo slično povrće, ali i začinsko bilje. Sistem akvaponija podrazumeva neraskidivu vezu između uzgoja ribe i salate. Hranimo ribe koje proizvode sekret. Mi ga filtriramo i koristimo ga hranu za biljke. Biljke se nalaze u plasteniku na daskama od stridora koje plutaju na vodi – istakao je Mikael Teja.

Dragan Kerkez napominje da plastenik upotpunosti zadovoljava zapadne standarde. Potpuno je automatizovan, sa unutrašnjim solarnim osvetljenjem.

-Ideja je bila da se naprave idealni uslovi za biljke poput provetravanja, grejanja, izolacije kako bi proizvod bio što bolji, a proizvodnja tekla čitave godine. Za sada ova proizvodnja ne može da dobije sertifikat organska zbog postojećeg zakona koji je ne prepoznaje. Konkurisali smo za subvencije na pokrajinskim i republičkim konkursima. Ribu smo nabavili u iđoškom ribnjaku i za sada su dva bazena aktivirana. Imamo ih ukupno pet i u svakom bazenu nalaziće se oko 400 kilograma ribe – napominje Dragan Kerkez.

Riba đubri biljku, a biljka filtrira vodu za ribu i u tom procesu im pomažu korisne bakterije koje riblji otpad pretvaraju u čistu humusnu infuziju. Troši se 90 odsto manje vode, doliva se samo ono što potroši biljka tako da nema rasipanja vode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena