Yunet
 

Poljoprivreda

U toku berba jabuka

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 14. septembar 2021. •

U toku berba jabuka

Voćari ubiraju plodove svog rada, pa je i u voćnjaku Poljoprivredne stručne službe “Kikinda” u toku berba jabuka, voća koje poslednje sazreva. U voćnjaku je 3.300 sadnica, a zastupljeno je pet sorti jabuka: “gala”, “zlatni delišes”, “red prins”, “greni smit” i “fudži”.

Probirna berba jabuke „gala“ je pri kraju i to nam je prva letnja sorta, a u toku je berba „zlatnog delišesa“. Kako je ove godine 10 do 15 dana kasnila vegetacija u voćnjacima, tako je i berba pomerena za taj period. Jabuka je dobro rodila, kvalitet je dobar, ali cena je niža nego ranijih godina. Cena jabuka na veliko je 35 dinara za kilogram što je jako malo kada uzmemo u obzir ulaganje, proizvođačka cena jabuka i sve inpute. Plasman će biti otežan zbog suženog tržišta što takođe utiče na proizvođače – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

Na voćnjaku Poljoprivredne stručne službe očekuje se rod od 50 tona.U kikindskom ataru oko 100 hektara oranica je pod voćnjacima. Najviše je šljiva i jabuka, slede lešnik i kajsija, a potom i ostale voćne vrste.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena