Yunet
 

Politika

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS: Svim srcem za razvoj Srbije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. avgust 2022. •

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS: Svim srcem za razvoj Srbije

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas su potvrđeni mandati novim poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu. Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, a 31 sa liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ ima 15 poslaničkih mesta, koalicija „Moramo“ 13 mandata, lista „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ deset mandata, koliko i lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara“, tri listi „Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić“, dva koaliciji „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu“, koliko i listi „SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin“, dok „Koalicija Albanaca doline“ ima jednog poslanika.

Sednici, koja je počela oko 10 časova intoniranjem himne „Bože pravde“, predsedavao je najstariji poslanik Vladeta Janković, a vođenju sednice učestvovali su i četvoro najmlađih poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan, Pavle Grbović, Dubravka Kralj i Jelena Bogdanović, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Sednici su prisustvovala 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Dimitrijevićem.

Sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Jovanov: Ponosni smo na Vučića, želimo da ostane na čelu stranke

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov izjavio je da je u skladu sa Ustavom da predsednik Srbije bude i lider najveće partije, kao i da su u stranci na svog lidera ponosni, jer postiže fantastične rezultate i zato žele da ostane na čelu SNS-a.

„U skladu je sa Ustavom, i kada pročitate to što piše, apsolutno je moguće da bude na čelu države i SNS, čak mislim da se Ustavni sud o tome izjasnio“, rekao je Jovanov u parlamentu, odgovarajući na pitanja novinara o povlačenju Vučića sa mesta lidera SNS, stranačkim spotom podrške, te smatra li da su predsenikove dve funkcije u skladu sa Ustavom.

Jovanov je rekao da ne postoji član stranke koji sa osmehom i radošću ne gleda na vest da predsednik Vučić i dalje bude lider SNS jer postiže fantastične rezultate.

Naglasio je da ne zna nikoga ko bi racionalnije i energičnije mogao da se bori za stranku i Srbiju, za sve građane i da će mu biti drago ako predsednik razmisli o tome da ostane na čelu SNS-a, posebno imajući u vidu sitauciju u svetu.

„Potreban nam je snažan lider koji zna da vodi zemlju kroz razna iskušenja, koji je pokazao da zna da brine o našem srpskom narodu i da sigurno zna da nas sve vodi bez oštećenja kroz uzbirkane vode“, rekao je Jovanov.

Na pitanje šta su hteli da pokažu spotom, Jovanov je rekao da se oni Vučića ne stide i žele da pokažu poštovanje prema njemu, za razliku od nekih koji, kaže, svoje lidere stavljaju na osmo mesto i „kriju ih zbog glasova, da ih niko ne vidi“.

„Znamo da je to nekima čudno. Mi poštujemo i privrženi smo našem predsedniku i želimo to da kazemo i nije nam problem da snimimo i sto spotova“, rekao je Jovanov i dodao da će se poslanici SNS svim srcem boriti za izgradnju Srbije, puteva, otvaranje fabrika …

„Ako mislite da neko slobodno kriminalizuje porodicu predsednika, da od njega pravite vlasnika plantaže, onda ne razmišljamo na isti način. Nećemo ćutnjom dozvoliti da rade takve stvari, odgovaraćemo kako smatramo da treba, a da li će to biti po principu “popu pop, a bobu bobu“ – ako oni budu na visini zadataka i skupštine i nas odgovor će biti u skladu sa tim. A, ako se ponašaju drugačije, nećemo se libiti da im odgovorimo na isti način“, rekao je Jovanov.

Na pitanje da li je i šta dogovoreno sa SPS-om, odgovorio je da on ne zna, i da Dačić to „sigurno bolje zna“.

(Tanjug)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena