Yunet
 

Kultura

U susret uskršnjim praznicima: Kreativna radionica u Narodnom muzeju

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. april 2024. •

U susret uskršnjim praznicima: Kreativna radionica u Narodnom muzeju

Narodni muzej otvorio je svoja vrata najmlađim sugrađanima i njihovim porodicama kroz jedinstvenu i edukativnu radionicu posvećenu Uskrsu. Ova radionica nije bila samo prilika za kreativno izražavanje, već i trenuci u kojima su deca mogla da se upuste u avanturu otkrivanja bogatstva naše kulture i tradicije. U centru zbivanja bilo je druženje i igra, kroz koje su najmlađi učesnici imali priliku da nauče o važnosti obeležavanja Uskrsa, ne samo kao izuzetno značajnog hrišćanskog praznika već i kao prilike za okupljanje porodice i čuvanju pravih vrednosti.

-„ Najviše volim da crtam, da pišem ako moram, najviše volim da ukrašavam detalje. Znam da se Uskrs obeležava zato što je tada Isus, vaskrsao taj dan. Simbol Uskrsa je crveno jaja koje se uglavnom zove čuvarkuća,” rekla nam je jedna od učesnica radionice.

-„ Mi danas pravimo zeke, piliće i uskršnja jaja. Imamo igricu, skakutave piliće i skakutave zeke. Pripremili smo deci program da mogu da se poigraju, da ubacuju loptice. Kod nas se svakodnevno organizuju radionice i za katolički i pravoslavni Uksrs, a deca jako obožavaju jer uvek na moderan način obeležimo Uskrs,” dodala je Ljubica Takačev, muzejski edikator.

Ova uskršnja radionica predstavlja samo jedan od brojnih programa koje muzej organizuje sa ciljem približavanja kulture najmlađima, podstičući ih da postanu aktivni čuvari i prenosioci bogate kulturne baštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena