Yunet
 

Kultura

Pred članove žirija za nagradu „Dušan Vasiljev” stavljen je veliki izazov: 152 pristigla naslova

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. februar 2024. •

Pred članove žirija za nagradu „Dušan Vasiljev” stavljen je veliki izazov: 152 pristigla naslova

U iščekivanju smo objavljivanja imena najboljeg autora konkursa za književnu nagradu ,,Dušan Vasiljev” koja će biti dodeljena autoru najbolje knjige na srpskom jeziku objavljene tokom 2023. godine. Pristiglo je 152 naslova od kojih jedan zavređuje ovu prestižnu nagradu koja nosi ime kikindskog književnika.

Dušan Vasiljev, iako je živeo svega 24 godine, ostavio je neizbrisiv pečat u srpskoj književnosti kao jedan od najznačajnijih pesnika ekspresionističke ideologije. Njegova dela, puna dubine i vrednosti, čine ga istaknutim umetnikom čije su reči i danas relevantne i inspirativne. Putem konkursa koji raspisuje Grad Kikinda za nagradu ,,Dušan Vasiljev” pristiglo je oko 150 knjiga napisanih na srpskom jeziku, objavljenih tokom prošle godine. Pred ugledne članove žirija i ove godine stavljen je veliki izazov, jer samo jedan naslov zavređuje ovu prestižnu nagradu.

-Imali smo razgovor i dogovorili smo strategiju šta ćemo raditi i kako. O Dušanu Vasiljevu možemo puno da pričamo, ja verujem da će, sa obzirom na to da je ovo godina jubileja, grad Kikinda organizovati zajedno sa kikindskim institucijama jedan okrugli sto gde ćemo ponovno staviti pod naučnu lupu deo Dušana Vasiljeva i još jednom ga vrednovati sa aspekta jedne nove percepcije. Njegov životni vek je bio kratak, zamislite da je uspeo da poživi i razvije svoj talenat. Da vam budem iskren, on bi bio jedan od najvećih srpskih književnika. Pristigle teme su veoma interesantne i ove godine je izuzetn o bogata produkcija, zaključio je Radovan Vlahović predsednik žirija.

Kao i prethodnih godina, nagrada će biti dodeljena 27. marta, na dan smrti Dušana Vasiljeva. Dobitnik će biti nagrađen poveljom i novčanim iznosom od 1500 eura.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena