Yunet
 

Kultura

Da li je raspad Jugoslavije odsvirao kraj i za rokenrol?

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. februar 2024. •

Da li je raspad Jugoslavije odsvirao kraj i za rokenrol?

Da li je sa raspadom Jugoslavije propao i rokenrol ili on i dalje živi pitanje je koje okupiralo pažnju ljubitelja muzike i istorije u Kikindi. U potrazi za odgovorom, Istorijski arhiv Kikinda bio je domaćin jednog neobičnog predavanja koje je održao istoričar, profesor Dragoljub Mandić.

-„ Govoriću o rokenrolu u kontekstu raspada Jugoslavije, odnosno da li su bile da kažemo, nacionalistički raspooložene, pacifistički i slično i njihov uticaj na događaje. Što se tiče samih relacija, one su danas obnovljene, a najviše utisaka ljudi sam dobio kako to generacija kojoj ja pripadam a koja tada nije bila rođena i danas sluša tu muziku,” rekao je profesor Mandić dodajući da se raspad rokenrola svim slučajno poklapa sa raspadom Jugoslavije, uzimajući u obzir da je rokenrol u globalnom padu od 1991. godine. Događaju je ispred Gradske uprave prisustvovala Valentina Mickovski članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

-„Smatram da ovo predavanje nosi jednu dublju poruku a to je da je zaista bitno kakvu muziku slušamo, jer neka skrivena poruka govori i o našem sistemu vednosti,” dodala je Valentina Mickovski članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje

Rokenrol kao najveća društvena i kulturna revolucija 20. veka je muzika i kultura koja je preskočila istorijske barijere, rasne, etničke, jezičke, političke, verske i socijalne. Verovatno zato i nikada neće umreti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena