Yunet
 

Kultura

Sretenjskim koncertom „Gusle” započele 149. koncertnu sezonu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. februar 2024. •

Sretenjskim koncertom „Gusle” započele 149. koncertnu sezonu

Jedno od najstarijih muzičkih društava u Srba, Akademsko društvo za negovanje muzike Gusle koje u kontinuitetu i pod nepromenjenim imenom radi od 1876. godine proslavilo je slavu društva, Sretenje, veličanstvenim koncertom u prepunom Narodnom pozorištu kojim je otvorena nova, 149. koncertna sezona.

-„ Da samo podsetim na početak – Josif Marinković prvi horovođa, potom Robert Tolinger i čitava jedna plejada stručnih ljudi. Mi gradimo svoje kadrove i jako sam ponosan na silnu decu koju imamo u „Guslama”, koja odrastaju i sazrevaju zajedno sa nama“, rekao je Zoran Petrović, direktor „Gusala”.

Uz veliki Narodni orkestar, nastupio je i Izvođački folklorni ansambl, mešoviti Hor „Kornelije Stanković” i brojni solisti.

-„ Ono što rade „Gusle” i ono što se mi trudimo da bude i u svim drugim kulturno-umetničkim društvima je negovanje naše slave. Mi smo svoju zapisali, tačnije zaštitili i obavezali se prema Ujedinjenim Nacijama da ćemo taj elemenat srpskog nasleđa negovati“, dodaje Milorad Lonić predsednik Predsedništva kulturno-umetničkih društava Srbije.

-„ Velika mi je čast što sam danas tu, „Gusle” traju i do deset, petnaest godina duže nego što neke države traju, najstarije udruženje u Srbiji koje izdaje najstariji časopis za muziku. Toplo mi je srce i mogu samo da kažem da mi je srce puno hvale za sve ono što rade već vek i po,” poručio je Dragan Traparić, pomoćnik za javno informisanje i medije iz Pokrajinskog sekretarijata. Događaju je ispred Gradske uprave prisustvovala i Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika.

-„ Svedoci smo da u toku godine, naše Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle”više puta nama, svojoj publici poklanjaju koncerte upravo da bi njima obeležili neke značajne datume, događaje i jubileje, pa eto još jednog lepog povoda da uživamo u celovečernjem koncertu“, predočila je Jakšić Kiurski.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena