Yunet
 

Kultura

"Rođene" izazvale buru emocija

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. mart 2023. •

Predstava „Rođene” u izvođenju amaterskog pozorišta „Branislav Nušić” iz Šida u Kulturnom centru izazvala je vrlo emotivne reakciju kod publike u Kikindi. Tema predstave, borba protiv diskriminacije i nasilja nad ženama i problem neželjene ženske dece, dotakla je prisutne i izazvala snažne emocije.

Prilikom gostovanja amaterskog pozorišta „Branislav Nušić” iz Šida sa predstavom „Rođene” u Kulturnom centru, Kikinđani su vrlo emotivno odreagovali na predstavu koja se bavi temom borbe protiv diskriminacije i nasilja nad ženama. Poseban fokus usmeren je ka problemu neželjene ženske dece u današnjem društvu koje i dalje ima patrijarhalne tendencije. Tekst i režiju predstave potpisuje Cvetin Aničić.

Kroz ovu predstavu, publika je bila u prilici da se suoči sa neugodnom realnošću sa kojom se suočavaju mnoge žene, a to je da su često diskriminisane, zlostavljane i nepravedno tretirane samo zbog svog pola. Priča o neželjenoj ženskoj deci dodatno ističe probleme koje žene mogu da dožive, a koji su često skriveni od javnosti.

Neda Gligić jedna je od pet glumica u predstavi koja je svojim talentom i radom pokazala da invaliditet ne treba da bude prepreka u ostvarivanju ciljeva. Njena uloga neželjene ćerke u predstavi pokazuje da su snaga volje i talent jači od fizičkih ograničenja, što je kikindska publika i prepoznala. Pored Nede, u predstavi igraju još i Ruža Miladinović, Mina Medić, Ana Tešić i Srna Aničić.

Ova predstava je ne samo dirljiva, već i svima veoma potrebna, jer nas podseća da se ne smemo oglušiti o probleme koji nas okružuju i da moramo zajedno da radimo na njihovom rešavanju, kao i da pozorište može biti snažan alat u borbi protiv društvenih problema, posebno kada obrađuje teme koje su još uvek tabu u našem društvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena