Yunet
 

Kultura

Budišini su se vratili u grad

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 4. mart 2023. •

Budišini su se vratili u grad

Odavno ni jedna izložba u kikindskom Narodnom muzeju nije izazvala toliku pažnju javnosti kao “Priča o porodici Budišin kroz nekoliko portreta”. Ako govorimo o Budišinima iz perioda drugog svetskog rata, oni u Kikindi nisu bili voljena familija, pre svega zbog svog bogatstva, ali su zavređivali strahopoštovanje. I porteti, koje su Emil Jović i njegova majka Ogla, po rođenju Budišin, poklonili Narodnom Muzeju Kikinda, a koji su bili neposredan povod za otvaranje ove izložbe, izazivaju osećanje dubokog pijeteta.

Budišinovi su se zahvaljujući ovoj izložbi reklo bi se vratili u grad. I izazvali ne manje pažnje nego u vreme kada su živeli, bili ugledni članovi društva, političari, ekonomisti, agrari, najuticajnija kikindska porodica. I sam porter star je skoro 150 godina, a do skoro bio je u vlasništvu Emila Jovića i njegove majke Olge po rođenju Budišin. Ovo je priča o porodici Budišin, ne samo kroz portete nego kroz sećanja.

Slike su povodom izložbe koja je otovorena do 15. aprila pozajmljene i od Matice srpske, te je ovo retka prilika da se Kikinđani sa njima upoznaju i upoznaju značajna lica istorije našeg grada. Bez sumnje je ovo najznačajnija kikindska porodica u istoriji Velike Kikinde do kraja II svetskog rata kada im je uticaj naglo smanjen. Deo muškaraca tada je streljan, a najveći deo imovine oduzet.

Izložba posvećena Budišinima okupila je naslednike koji danas žive uglavnom u NS ili Beogradu. Fascinirani svojim poreklom, reklo bi se s razlogom, mnogi članovi porodice bavili su se dubljim istraživanjem.

Bogatsvo porodice Budišin itekako merljivo prelepim građevinama što u samom centru grada što šire, najplodnijim zemljištem, salašima, delom je restitucijom vraćeno. Deo nikada neće biti potrkepljen dokumentacijom.

Poslovni uspesi koji su pratili predratne Budišine nastavljen je i među novim generacijama. Pedesetih godina Gavra Budišin bio je jedan od najboljih odbojkaša sveta. Emigrirao u Potrugaliju, a porodica navodi da je upravo on tvorac smeč servisa. Neki od njih bili su ambasadori, danas članovi SANU. O Budišinima će se još govoriti, na propratnim sadržajima ove izložbe tokom marta I aprila, navaljuju u Narodnom muzeju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena