Yunet
 

Kultura

Promocija knjige ,,Sunce” Nede Ibrajter u OŠ ,,Feješ Klara”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 28. septembar 2022. •

Promocija knjige ,,Sunce” Nede Ibrajter u OŠ ,,Feješ Klara”

U organizaciji Učeničkog parlamenta Osnovne škole „Feješ Klara“ iz Kikinde i Veća maternjeg jezika, u prostorijama OŠ ..Feješ Klara” održana je promocija knjige ,,Sunce” mlade autorke Nede Ibrajter. Na promociji su, pored autorke, govorile i Darinka Maljugić i Dunja Brkin Trifunović ispred Narodne biblioteke ,,Jovan Popović”.

Neda je mlada autorka, nekadašnji đak generacije OŠ ,,Vasa Stajić” iz Mokrina, a sada učenica Vojne gimnazije. Ona je svestrana i multitalentovana osoba nadarena za prirodne i za društvene nauke, ovenčana brojnim nagradama sa raznih školskih takmičenja. Svoju prvu knjigu, tačnije pripovetku ,,Sunce” napisala je sa trinaest godina motivisana svojim ličnim patnjama. Knjiga je objavljena na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji je raspisao Banatski kulturni centar i grad Kikinda. Glavna tema pripovetke ,,Sunce” je Drugi svetski rat, zapravo Holokaust, a kroz priču nas vodi četvorogodišnji dečak David koji u logoru živi od uspomena:

-,, Čega se sve David seća, šta proživljava i za čim žudi proučavaće vrlo brzo i naši učenici, knjiga će se uskoro naći na policama naše školske biblioteke. Neda nam je u petak održala lekciju iz istorije. Čas lepog izražavanja. Pokazala je da se bol može kanalisati u kreativnost. Vrlo odlučno, zrelo i dostojanstveno, učenicima naše škole obratila se motivišućim rečima i ohrabrila ih da ne odustaju od svojih snova. Na pravi način je predstavila sebe i svoju školu i pokazala da među vojnike idu oni sa jakim karakterom. Posle Nede, ostali smo dugo u stavu mirno” – naveli su iz ove obrazovne ustanove.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena