Yunet
 

Kultura

„Zmajeve dečje igre“ svetionik budućnosti

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 22. septembar 2022. •

„Zmajeve dečje igre“ svetionik budućnosti

Zahvaljujući ljudima koji shvataju da ovo nije samo manifestacija i prostor igre i zabave, već nešto po čemu se prepoznajemo, festival traje. Kada u današnje vreme gubimo identitet u globalizaciji, gde se poništavaju mali narodi, imamo priliku da to sačuvamo, a kultura može sačuvati narod. Zadatak nas pisaca je da deci stvorimo lepu empatiju prema ovoj manifestaciji, da shvate da nisu samo deo gledališta koji će posmatrati aktere, nego i oni učestvuju u toj priči, da pronađu u sebi skriveno blago i nastave putem naših velikana-rekao je pisac za decu Tode Nikoletić.

I za njegovog kolegu, Uroša Petrovića, festival ima višestruko značenje, a svake godine, obojica se rado odazivaju pozivu organizatora.

„Zmajeve dečje igre“ i sve ono što radi Kulturni centar u Kikindi je jedna od oaza i svetionika kojima treba da se okrenemo, a sve što radimo za decu, činimo za budućnost. U ovome vidim puno smisla i nikada mi nije teško da dođem, čak i odložim neka putovanja da bih bio ovde svake godine-rekao je Petrović.

Usled kiše i hladnog vremena, centralna priredba je sa gradskog trga preseljena u Narodno pozorište. U susret trećoj deceniji „Zmajevih dečjih igara“ u Kikindi, iz Kulturnog centra najavlju da će festival naredne godine trajati pet dana.

Potrudili smo se da ove godine manifestacija traje tri dana. Sledeće, kada budemo proslavljali jublej, planiramo petodnevni program za mališane, kao što je nekada trajao. Imali smo koncerte OMŠ „Slobodan Malbaški“ i Branimira Rosića „Avanture leteće gitare“, a završili smo centralnom priredbom-rekla je Tanja Nožica, zamenica direktora Kulturnog centra.

Pored dece iz Predškolske ustanove, dečijih pisaca Toda Nikoletića i Uroša Petrovića, gosti su bili i Branko Stevanović, Goran Novakov, Zorica Despotov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena