Yunet
 

Kultura

Počinje 21. Etno kamp i međunarodni festival orkestara “Fenok”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. jul 2022. •

Počinje 21. Etno kamp i međunarodni festival orkestara “Fenok”

Već 21 godinu, Akademsko društvo za negovanje muzike “Gusle“ organizuje dve manifestacije posvećene negovanju tradicionalne muzike i igre, kao i etnomuzikološkim istraživanjima. Tako će već od naredne sedmice, tačnije od 26. do 31. jula jedno od najstarijih društava u Srbiji u dvorištu Narodnog muzeja biti domaćin Međunarodnog festivala narodnih orkestara “FENOK” i Etno kampa koji će ovoga puta ugostiti srednjoškolce i studente iz Novog Sada, Sombora, Subotice, Beograda ali i Banjaluke i Temišvara.

Kikindske “Gusle” po 21. put organizuju dve manifestacije koje su u dobroj meri obeležile noviju istoriju kada je folklor u pitanju i predstavljaju jedan od novijih pravaca razvoja društva, napominje direktor ADZNM “Gusle” Zoran Petrović:

-” Do sada je na Međunarodnom festivalu narodnih orkestara nastupilo preko 130 ansambala iz 14 zemalja, a na ovogodišnjem, koji zvanično počinje u utorak, 26. jula i koji će trajati šest dana, već prve večeri očekujemo goste iz Velikog Sempetera, tačnije KUD “Plavi Delija”. Uprkos finansijskim i drugim problema sa kojima se susrećemo i ove godine okupićemo ansamble i soliste iz Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, BIH i Italije. Kao i proteklih godina, poslednje veče Festivala biće posvećeno pop-rok muzici u okviru kojeg će nastupiti bend “Word up” koji radi pod našim okriljem” – predočio je Petrović.

Etnokamp se u kontinuitetu održava od 2002. godine, mada su istraživanja započeta još 1999. godine. Na inicijativu direktora Društva, Zorana Petrovića, a uz pomoć brojnih saradnika (eminentnih stručnjaka iz oblasti etnomuzikologije), a najpre dr Olivere Vasić i dr Dragice Panić, dobro je osmišljen i pokrenut projekat Studijskog istraživanja muzičke i igračke tradicije Banata-Etnokamp, koji se na jedinstven način održava u Kikindi, svake godine tokom druge polovine jul:

-” Kada je konkretno reč o terenskom radu, prvo ćemo ići u mađarsko selo Deska, kako bi se na taj način bolje upoznali sa načinom življenja naših zemljaka u tom delu Pomorišja. U planu je da zatim obiđemo Detu i Dentu u Rumuniji koje se nalaze u središnjem delu Banat, gde inače do sada nismo bili u prilici da boravimo i smatramo da ćemo na taj način biti još bolje umreženi sa Srbima koji tamo žive. Kada je reč o srpskom delu Banata, u planu je da posetimo Aleksandrovo i Ostojićevo” – dodao je Igor Popov, rukovodilac ADZNM “Gusle”.

-” Možemo zasigurno da kažemo da je na opštu radost i ponos, ne samo “Gusala” već i svih nas u lokalnoj zajednici, činjenica da ovo Društvo već punih 146. godina postoji i traje na ovim prostorima, a kada neko tako dugo traje i postoji, onda je zasigurno da iza svog tog vremena postoji jedna istinska posvećenost, istrajnost, trud, ali pre svega znanje, kvalitet i ljubav prema muzici i ovog vrsta muzičkog stvaralaštva koje “Gusle” slede i koji čuvaju, neguju i razvijaju za svo ovo vreme” – istakla je Jakšić Kiurski.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad