Yunet
 

Kultura

Simpozijum skulptura u terakoti 41. put

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. jul 2022. •

Simpozijum skulptura u terakoti 41. put

Izložbom skulptura od terakote nastalih na prošlogodišnjem sazivu koje su prošle godine vajali umetnici sa Novog Zelenda, iz Japana, Hrvatske, Austrije i Srbije počeo je 41. Internacionalni simpozijum u teraktoti “Terra 2022.” Monumentalne skulpture postavljene na gradskom trgu imali su priliku da vide građani, poštovaoci umetnosti, ali i umetnici koji će do kraja jula boravati u Kikindi. Uz koncert pevačkog društva “Kornelije Stanković” i ŽPG “Melizmi” i izložbu minujatura u Galeriji “Terra” svečano je otvoren ovogodišnji simpozijum. Ove godine učesnici su Bernard Ridiger iz Francuske, Ivana Radovanović iz Crne Gore, Julija Klem iz Nemačke i Aleksandar Bunčić, Lazar Marković i Bogdan Vukosavljević iz Srbije.

Simpozijum u Kikindi jedinstven je u svetu tako da je uvek prisutna podrška od Ministarstva kulture i informisanja i grada Kikinde, rekao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja. Zahvaljujući simpozijumu Kikinda je našla svoje mesto na svetskoj kulturnoj mapi, istakao je gradonačelnik Nikola Lukač pozdravljajući prisutne. Zajedno sa njim svečanom otvaranju prisustvovale su i zemanica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski i članica Gradskog veća Valentina Mickovski.

Direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” Slobodan Kojić pre više od četiri decenije pokrenuo je simpozijum koji svake godine okupi umetnike iz čitavog sveta. I ove godine u okviru simpozijuma biće organizovani propratni programi “Terra viva” i “Terra art” namenjeni široj publici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena