Yunet
 

Kultura

Hor KCK “Attendite” nastupio u Ohridu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. jul 2022. •

Hor KCK “Attendite” nastupio u Ohridu

Hor Kulturnog centra Kikinda “Attendite!” pod upravom prof. dr Biljane Jeremić nastupio je na festivalu “Vox Lihnidos” u Ohridu. Nastupili su u Crkvi Svete Sofije koja je jedna od najakustičnijih prostora na svetu.

– Akustika prostora ove neverovatne katedrale dala je posebnu notu nastupu horova na ovom značajnom festivalu. Naš hor je izveo deo svog obimnog reperoara, a na programu su bila dela Čajkovskog, Bajića i Pijacole. Aplauzi publike najbolji su pokazatelji kvaliteta našeg ansambla i dokaz da je publika uživala- kaže dirigentkinja hora prof. dr Biljana Jeremić.

Da je nastup na festivalu u Ohridu izuzetno značajno iskustvo za kikindski hor, ukazuje Marko Markovljev, organizator programa Kulturnog centra.– Bila je čast pevati na istom mestu na kojem su nastupali i Monserat Kabalje, Hose Kareras i drugi velikani muzike. Pored našeg hora, nastupilo je još pet horova iz Makedonije, Srbije i Estonije, odakle je nastupio muški hor Estonske nacionalne opera, a naš hor je, kao i uvek, bio na visini zadatka i pokazao izuzetno pevačko umeće.

Markovljev je dodao da je pored nastupa, hor Kulturnog centra učinio i jedno plemenito delo. Profesor i izuzetan turistički vodič kroz Ohrid Zoran Tuntev već godinama ima plemenitu misiju da osvetli sve crkve koje okružuju Ohridsko jezero, ističući na taj način njihov istorijski i kulturni značaj za čitavo pravoslavlje. U ovom velikom poduhvatu sada mu je pomogao i hor „Attendite!“ koji je sakupio novac za nabavku i ugradnju rasvete upravo u Crkvi Svete Sofije i time ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog zdanja koje datira iz 11. veka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad