Yunet
 

Kultura

“Plastične misli”, izložba magnetske privlačnosti vajara Petra Sibinovića u salonu Muzeja “Terra”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. april 2022. •

“Plastične misli”, izložba magnetske privlačnosti vajara Petra Sibinovića u salonu Muzeja “Terra”

Petar Sibinović, umetnik mlađe generacije, izložio je u salonu Muzeja „Terra“ seriju skulpura obuhvaćenih u celinu „Plastične misli“. Sibinović je prošle godine prvi put učestvovao na simpozijumu „Terra“.

Osim monumentalne skulpture Petra Sibinovića koja je nastala na prošlogodišnjem simpozijumu „Terra“, sada ste u prilici da pogledate i seriju skulpura ovog umetnika od raznih skulptorskih neuobičajenih materijala, reciklažnih procesa i novih tehnologija izrade. Izložba za ljubitelje apstraknte orijentacije je otvorena u salonu muzeja „Terra“.

Petar Sibinović je jedan od sedam umetnika iz zemlje i sveta koji su prošle godine bili na jubilarnom 40. Simpozijumu skulputre u terakoti „Terra“ i ove godine u julu mesecu imaćemo prilike da vidimo njegov monumentalni rad i njegove radove manjih formata na zvaničnom otvaranju 41. Simpozijuma. No, ova izložba u salonu „Terra“ je jedna druga priča koja je deo njegovog stvaralačkog procesa jer je sve u ovoj izložbi apsolutno vezano za isti, kako od izbora nekonvencionalnih materijala i definitno spada u izložbu koja ima najveći broj različitih materijala sa kojima se kombinuju ovi umetnički predmeti. To je nešto što njegov rad prati već godinama unazad i sigurno će biti deo njegovih budućih izložbi, ističeVerica Nemet, istoričar umetnosti i kustos Muzeja Terra.

Izložene radove Sinibovića odlikuje magnetska privlačnost sa idejom da poruka bude univerzalna za svakog posmatrača.

Svaki materijal je težak na svoj način. Ja volim glinu i tretiram glinu i ima radova i od gline. Na ovoj izložbi samo jedan jer je izložba putujuća. Radim po osećaju i verujem da nemam prepreka. Ne vodim računa o materijalu, ne ograničava me. Samo bih voleo da ljudi znaju da sam samo stvaralački inspirisan, a ne da pružam neke poruke delima. Inspiriše me u najmanju ruku priroda i moja ideja je da iskreiram što više različitih objekata, da što kažu „Što imamo vremena na zemlji“ iskoristim da napravim što više skulpurtskih figura različitih formata. Nemam neku filozofsku poruku iza svega, kaže Petar Sibonović, vajar.

Izložba u salonu Muzeja „Terra“ otvorena je do 29.aprila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad