Yunet
 

Kultura

Književna nagrada “Dušan Vasiljev” uručena Lazaru Pavloviću za “Priče o Adamu”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. mart 2022. •

Književna nagrada “Dušan Vasiljev” uručena Lazaru Pavloviću za “Priče o Adamu”

Književna nagrada „Dušan Vasiljev“ za 2021. godinu pripala je Lazaru Pavloviću za knjigu „Priče o Adamu“. U ovogodišnjoj konkurenciji našao se 181 naslov. Svečana dodela renomiranog književnog priznanja upriličena je u gradskoj kući.

Debitantska knjiga „Priče o Adamu“ 28- godišnjeg Lazara Pavlovića iz Beograda predstavlja izraz pasivnosti, očaja ali i revolta jedne nove generacije, koja dolazi čitav vek posle Dušana Vasiljeva, ali nalikuje njegovoj generaciji po svojoj izgubljenosti, ocenio je tročlani žiri u sastavu Dunja Ilić, Srđan Srdić i Ivan Radosavljević. Svih 25 priča govore o savremenom mladom čoveku i svim izazovima sa kojima se suočava, iako namera pisca nije bila da napiše sociološku kritiku društva.

Laureat je najmlađi autor u dosadašnjoj istoriji dodele nagrade. Kako je istakao žiri, „Priče o Adamu“ na tragu su najboljih tradicija anglosaksonske proze, pre svega one iz druge polovine 20. veka, knjiga je stilistički i strukturalno superiorna i afirmiše inače zapostavljeni žanr kratke priče.

Književna nagrada “Dušan Vasiljev” koju dodeljuje Grad u cilju promocije savremene srpske književnosti i u znak sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pisca treća je broju pristiglih naslova, odmah posle nagrade Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ i NIN-ove nagrade.

Renomirani književnik, sugrađanin Srđan Srdić i ovoga puta odrekao se honorara za članstvo u žiriju. Polovinu sredstava darovao je humanitarnoj fondaciji za decu obolelu od retkih bolesti „Isaija“, a drugu polovinu UNICEF-u za pomoć deci u Ukrajini zahvaćenoj ratom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad