Yunet
 

Kultura

Stefan Žarić, istoričar mode i modni kritičar: Modi je mesto u Muzeju

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. januar 2022. •

Stefan Žarić, istoričar mode i modni kritičar: Modi je mesto u Muzeju

U pratećem programu izložbe „Kolekcija zubuna iz XIX i početka XX veka“ Zavičajnog muzeja Knjaževac, kikindski Narodni muzej organizovao je predavanje „Mod(er)ni muzej: Visoka moda i kulturno nasleđe u muzeju XXI veka“. Predavač je bio Stefan Žarić, široj javnosti je poznat i kao kustos prve izložbe visoke mode u Srbiji – izložbe Žan-Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Kikinđani su imali imala priliku da poslušaju predavanje o modi kao kulturnom nasleđu, o upotrebi mode u muzejima i galerijama i o tome koliko su detalji sa nacionalnog i regionalnog kulturnog nasleđa prisutni u zapadnoj visokoj modi. O tome je govorio Stefan Žarić, istoričar mode i ujedno modni kritičar. Ovo je vrlo česta tema njujorškee, londonske uopste svetske publike pa zašto ne bi bila i kod nas. Uvek se postavlja pitanje zašto je važna moda u muzeju i zašto treba da bude kao tema zastupljena u mujezima.

Prilikom ulaska u muzeje u napoj zemlji fokus nam gotovo nikada nije na modi, osim ako se time profesionalno ne bavimo ili smo ljubitelji mode. Ali je moda u muzejima svugde prisutna, manje ili više.

Stefan Žarić, inače mondi kritičar koji modu posmatrasa raznih aspekata: istorijskog, ekonomskog, društvenog, kulturološkog, zadovoljan je i pozitivno ocenjuje zatečeno u kikindskom muzeju.

Naša je preporuka da kada sledeći put budete posetili kikindski muzej, za koji možda smatrate da ga suviše dobro poznajete, ovoga puta gledate očima modnog kritičara, upoznate se sa detaljima izloženih nošnji, odevnih predmeta naših predaka i doživite ovu instituciju kulture kao da ste u njoj prvi put.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena