Yunet
 

Društvo

Energetski efikasni domovi: 160 sugrađana potpisalo ugovore sa gradom

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 14. februar 2024. •

Energetski efikasni domovi: 160 sugrađana potpisalo ugovore sa gradom

Iz godine u godinu sve je veći broj zainteresovanih sugrađana za podsticajna sredstva usmerena ka ulaganju u energetsku efikasnost u domaćinstvima. Ove godine za tri dana pristiglo je 180 prijava, od kojih je odobreno 160 u ove namene.

-„ Mi smo konkurisali za solarne panele, prvi put konkurišemo i bili smo jedan od izvođača radova, tako da imamo pozitivno iskustvo sa svim ovim subvencijama. Značiće nam, jer ćemo na ovaj način uštedeti na računu za energetsku energiju, tako da, zadovoljni smo,” rekla nam je Jelena Balint, je dna od zadovoljnih korisnika.

Ukupno je izdvojeno 20 miliona i 800 hiljada dinara od kojih je 10 miliona i 800 hiljada dinara iz budžeta lokalne samouprave dok je ostatak obezbedilo Ministarstvo kako bi svi zainteresovali sugrađani dobili subvencije. Prisutne je u Gradskoj kući pozdravila zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

-„Drago mi je i ponosna sam što evo već treću godinu realizujemo i dodeljujemo subvencije, što znači da je grad Kikinda preoznala važnost jednog ovakvog projekta i onog momenta kada je sama država, odnosno Ministarstvo energetike i rudarstva uputilo svim jedincama lokalne samouprave prvi Javni poziv da budemo deo programa, bez razmišljanja smo prihvatili da budemo deo ove priče,” poručila je Jakšić Kiurski.

Programom je bilo obuhvaćeno devet mera energetske efikasnosti – zamena stolarije, izolacija zidova i krovnog pokrivača, kotlovi na gas i biomasu, kompletna izolacija za centralno grejanje, solarni kolektori i paneli i toplotne pumpe.

-„ Najveća zainteresovanost i ove, kao i prethodnih godina bila je za zamenu stolarije. Grad Kikinda je samoinicijativno povećao budžet za 800.000 dinara kako bi svi građani koji su konkurisali, a kojima je uredna dokumentacija, kao i sve prilikom terenskog obilaska dobili bespovratna sredstva,” napominje Jugin.

U zavisnosti od stanja budžeta, Jugin dodaje da je u planu da narednih godina ovim projektom budu obuhvaćene i neke od stambenih zajednica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena