Yunet
 

Društvo

Staklorezac Živan Vukić više od veka neguje ljubav prema starim zanatima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 13. februar 2024. •

Staklorezac Živan Vukić više od veka neguje ljubav prema starim zanatima

Kikinda, grad koji odiše bogatom kulturom i istorijom i koji čuva tradiciju starih zanata, dom je mnogih ljudi koji ne samo da obožavaju ono što rade, već imaju i tu retku sreću da žive od svoje strasti. Među njima je i sugrađanin Živan Vukić, čija staklorezačka radionica nije samo mesto gde se staklo reže, već je i prostor gde tradicija i savremenost pletu nesvakidašnju priču staru više od jednog veka.

„ Kada se neko rodi u radnji i igra se u radnji s čekićima, ekserima, lepkovima…svi ti mirisi i oblici ulaze u kožu i dušu…na kraju postaje logično da se bavi time – kao prvo kao pomoćnik svom ocu, a kasnije, kada je on otišao za penziju nastavio sam tim putem i produžio tradiciju koju je on započeo 1968. godine. Samo da nas posluži zdravlje i nastavljamo dalje“, rekao je Vukić.

U ovoj radionici, vreme kao da je stalo, a veština prenesena sa kolena na koleno, odoleva zubu vremena. Živanov sin Duško Vukić, nastavio je očevim stopama od malih nogu pa je tako umesto video igrica, fudbalskog terena i terena za basket on od malih nogu držao čekić u rukama.

„ Ja sam maltane čitavo svoje detinjstvo proveo sa tatom i dedom, tako da sam više od pola života u radionici. Nagrade su pokazatelj da smo nešto uspeli da postignemo“, dodao je Duško.

U svetu gde se često zaboravlja na vrednost ručnog rada i autentičnosti, porodica Vukić podseća nas na nešto veoma važno – da strast prema poslu i ljubav prema zanatu mogu da stvore ne samo materijalna dela već i trajnu vrednost za sve nas, jer raditi ono što se voli nije samo privilegija, već i način života koji se ceni i neguje generacijama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena