Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik Nikola Lukač upoznao praistorijskog čoveka starog 10.000 godina

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. februar 2024. •

Gradonačelnik Nikola Lukač upoznao praistorijskog čoveka starog 10.000 godina

U narednih mesec dana, ljubitelji istorije i moderne tehnologije imaće jedinstvenu priliku da zakorače unazad kroz vreme i upoznaju praistorijskog čoveka, zahvaljujući projektu koji je finansijski podržala Srbija Creates, virtuelnog oživljavanja praistorijskog stanovnika Lepenskog Vira. Ova atrakcija promovisana je i na paviljonu Srbije, u okviru svetske izložbe „Ekspo 2020” u Dubaiju.

-„ Meta hjumen je zapravo rezultat saradnje više različitih sektora – on je antropološki istražen, svim forenzičkim analizama je utvrđeno da je bio star negde između 50 i 55 godina, da je živeo pre 10.000 godina na obalama reke Dunav, to je danas arheološki lokalitet Lepenski vir. Bio je visok negde oko 178 centimetara i tećak oko 70 kilograma. Na osnovu utvrđenog kvaliteta kostiju utvrđeno je da se hranio visoko proteinskom ishranom, pretežno ribom“, istakla je direktorica Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

Vrlo revolucionarni izum arheologije koji do sada nije urađen u ovakvoj vrsti formata uz Nemanju Milenkovića, direktora Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture obišao je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

-„ Moram pre svega da se zahvalim našem Narodnom muzeju Kikinda koji je nama, našim Kikinđanima donela praistorijskog čoveka. Primena novih tehnologija može da nam dočara kako je svet izgleda mnogo pre nego što je sada“, dodao je gradonačelnik Lukač.

Doktor Sofija Stefanović iz laboratorije za bioarheologiju Univerziteta u Beogradu će u sklopu projekta održati predavanje za posetioce 20. februara kako se i na koji način stiglo do ovog meta hjumena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena