Yunet
 

Društvo

Usvojena je nova odluka o upisu dece u prvi razred kikindskih osnovnih škola

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. januar 2024. •

Usvojena je nova odluka o upisu dece u prvi razred kikindskih osnovnih škola

Bliži se upis đaka u prve razrede osnovnih škola, te je tim povodom na teritoriji grada Kikinde doneta odluka o određivanju područja za upis sa ciljem da se postigne ravnomerna opterećenost i maksimalno iskoristi kapacitet škola.

U prvi razred školske 2024/2025 godine upisuju se deca koja do 1. septembra ove godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam godina. Obavezu prijavljanja za polazak u prvi razred imaju roditelji ili staratelji dece rođene od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine. Na teritoriji grada Kikinde doneta je odluka o upisu đaka prvaka koja podrazumeva rejonizaciju sa ciljem da se postigne ravnomerna opterećenost i maksimalno iskoristi kapacitet kikindskih škola.

-Ideja je bila da postavimo fer uslove, prvenstveno mislim na decu, nastavnike i škole. Ovom odlukom mi dobijamo ujednačen broj đaka u odeljenjima, kvalitetnije uslove za rad i sprečavamo veštačko stvaranje tehnoloških viškova u školama. Sve škole u gradu ocenjene su sa najvišim ocenama od strane Ministarstva prosvete i zaista ne postoji razlog da se učenici u neku školu ne upisuju, odnosno da roditelji izbegavaju upis. Ovo duži niz godina u Kikindi nije rađeno i smatramo da ćemo na ovaj način uspostaviti red i da ćemo dobiti fer uslove kako za decu tako i za nastavnike i škole, zaključio je predsednik Aktiva direktora škola Tihomir Farkaš.

Roditeljima će u narednih nekoliko dana biti upućeni pozivi za upis deteta u osnovnu školu po teritorijalnoj pripadnosti, a od 1. do 15. februara roditelji su obavezni da dođu u školu koja im je određena i podnesu sve potrebne podatke o upisivanju.

-Odluka je doneta proteklog meseca na Skupštini, a cilj je da se rasterete neke škole koje su preopterećenje i na taj način bismo iskoristili kapacitet škola koje imaju manje učenika. Grad smatra da je ovo pozitivna promena što se tiče pristupa obrazovanju, dodala je Valentina Mickovski članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Područja gradskih osnovnih škola obuhvataju delove grada, koji se na osnovu lokacija škola utvrđuju ovom odlukom, dok škole sa seoskih područja podudaraju sa katastarskim opštinama na teritoriji mesnih zajednica grada Kikinde.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena