Yunet
 

Društvo

Stručni skup na temu projekta „Razigrano roditeljstvo” u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 15. januar 2024. •

Stručni skup na temu projekta „Razigrano roditeljstvo” u Kikindi

„Razigrano roditeljstvo” projekat je Unicefa koji je u vrtićima širom Vojvodine zaživeo 2021. godine i do danas se uspešno sprovodi. Tim povodom, Kikinda je domaćin današnjeg stručnog skupa održanog u Kulturnom centru.

Unicef u saradnji sa Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije godinama unazad sprovodi projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru” ili „Razigrano roditeljstvo” na teritoriji Vojvodine. Kikinda je danas bila domaćin stručnog skupa čiji su gosti iz Kragujevca, Petrovca na Mlavi, ali i Makedonije prezentovali svoje radove i razmenjivali iskustva i znanja.

-Tu smo da pomognemo da se ojačaju roditeljske kompetencije na način kako bi se oni najkvalitetnije u svom slobodnom vremenu igrali sa svojom decom, ali tako da to kod dece stvara jednu dobrobit i ima maksimalni učinak. Ovde je uključena stalna konferencija gradova, mi predstavljamo predškolsko obrazovanje i vaspitanje, tu je i oblast zdravlja i socijalne zaštite. Mi zajednički radimo na nivou gradova uz podršku lokalnih samouprava, zaključila je Jadranka Spasić predsednica SUMSPUS.

-Ovo je samo jedan početak gde želimo da proširimo znanja i damo važnost tome koliko je roditeljstvo bitno i da je podsticajno roditeljstvo prvi korak kako bi dete moglo zdravo da se razvija, da živi i socijalizuje se. Pored roditelja sledeći su vaspitači, a mi volimo da kažemo da je roditelj jednako vaspitač, naravno, u prenesenom značenju jer deca jako mnogo vremena provode sa vaspitačima. Trougao vaspitač, dete i roditelj je jako bitno za zdravo dečije odrastanje, dodala je Kristina Drljić direktorica PU „Dragoljub Udicki” Kikinda.

Poznato je da deca kroz igru najviše nauče, te tako program „Razigrano roditeljstvo” ima za cilj da dodatno obuči stručna lica u radu sa decom, služi kao pomoć u kvalitetnom roditeljstvu i brine o zdravom rastu i razvoju svakog deteta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena