Yunet
 

Društvo

Dan sećanja – da se ne zaboravi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 24. mart 2023. •

Dan sećanja – da se ne zaboravi

Polaganjem venaca na spomeniku „Tuga“ gde se nalaze imena 37 sugrađana stradalih u ratovima devedesetih, u prisustvu porodica poginulih i sugrađana, predstavnika grada, garnizona izBačkePalanke, Koršumlije i Vranja, Ministarstva odbrane, MUP-a, boračkih organizacija, obeležene su 24 godine od NATO agresije na našu zemlju.

Centralno obeležavanje Dana sećanja započeto je himnom, a održan je i prigodni program u kom su učestvovali učenici osnovnih škola „Jovan Popović“, „Feješ Klara“, „Bratstvo-jedinstvo“ iz Banatske Topole i Gimnazije „Dušan Vasiljev“. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Nikola Lukač podsetio je da je ubombardovanju je uništeno i oštećeno 25.0000 kuća i zgrada, onsposobljeno je 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga, oštećeno je i 14 aerodruma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta. Za 78 dana poginulo je gotovo osamedesetoro dece.

Svaki Kikinđanin seća se 24. marta 1999. godine, dodao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada., dok je Vladimir Radojčić, iz udruženja „Srpski ratni veterani“ rekao je da je vazdušni napad najpre počeo na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte.Venci su položeni i na spomen ploči u Policijskoj upravi Kikinda u znak sećanja na poginule policajce.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena