Yunet
 

Društvo

Na potezu Derić zasad hrasta lužnjaka

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. mart 2023. •

Na potezu Derić zasad hrasta lužnjaka

Na potezu Derić, Javno Preduzeće Kikinda zasnovalo je hektar pod hrastom lužnjakom.

U ovom preduzeću u toku je formiranje službe koja će ubuduće imati zadatak da u nenaseljenim zonama formira nove zasade, ali održava i postojeće .

Na do skoro uzurpiranom poljoprivrednom zemljištu u svojini države, sada se nalazi nov zasad sa 1500 sadnica hrasta lužnjaka. Posao sadnje i održavanja je iz saopstvenih sredstava finansiralo JP Kikinda.

Ova parcela je jedna od mnogih koje smo radili ove godine i polako radove privodimo kraju. Ukupno smo zasnovali oko 14 hektara u sezoni koja je počela oktobra. Pored toga smo u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine ozelenjavali naše isturene delove preduzeća kao što su postrojenje za preradu otpadnih voda i gradsko groblje, kaže Miodrag Radovanović, inženjer šumastva JP „Kikinda“.

Pored Derića, zasnovan je hektar nove šume u Bašaidu na prostoru koji je prošle godine u avgustu izgoreo, zatim u Sajanu, obnovljena je šuma u Ruskom selu, u Mokrinu dve lovačke šume, a u Banatsko Velikom Selu posađeno je oko dva hektara kod stare ciglane. Novost je da će u ovoj godini, u okviru JP Kikinda početi sa radom služba za održavanje gradskih vetrozaštitnih pojaseva i šuma.

Narednim desetogodišnji plan predviđa pošumljavanje oko 500 hektara zemljišta na teritoriji grada Kikinda. JP Kikinda godišnje pošumi oko 15 hektara, a naredni postavljen cilj je dostići 25 hektara godišnje što će u predstojećem desetogodišnjem periodu znatno uticatri na pošlumljenost Kikinde.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena