Yunet
 

Društvo

,,Težak kao danfil”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 15. mart 2023. •

,,Težak kao danfil”

Izraz „Težak kao Danfil” u današnje vreme najčešće se koristi za opis osoba koje su vrlo teške, emocionalno ili mentalno, ali poznajući nas Banaćane i fizički.

Ipak, mnogi ne znaju da se pojam „danfil” često spominje u ovom kontekstu zbog gorostasne veličine i težine koju je imao vodenjak starog mlina u Kikindi u vlasništvu porodice Dunđerski. Smatrao se jednim od najtežih u ovom delu Vojvodine. Najveći akcionari akcionarskog društva za izgradnju parnog mlina 1869. godine u Velikoj Kikindi bili su baron Fedor Nikolić, Mihael Gartlgruber, Georg Rus, Isidor Volsinger, Georg Joanović, Bela Rus kao i bogati Temišvarci – Moric i Jakob Hajm i Jožef Blok.

Mlin se nalazio na ulazu u Kikindu, blizu mosta na reci Karaš, a zgrada mlinice bila je građena od opeke i imala je veliki drveni vodenjak koji je pokretao kamene mlince za mlevenje žita. Bio je izuzetno važan za stanovnike Kikinde i okoline, jer je omogućavao brzo i efikasno mlevenje žita za proizvodnju brašna, navodi se u spisima izdanja Narodnog muzeja ,,Kaži prstom – Velika Kikinda kroz novinske oglase i reklame” autora Vladislava Vujina, kustosa-istoričara Narodnog muzeja.

U vreme kada je mlin bio u punoj funkciji, od 1869. godine u njemu se su se svakodnevno mlele velike količine žita, a žito se distribuiralo na sve strane sveta. Bilo je tu čak osam vrsta brašna – griz, krmno brašno, mekinje, kukuruzno brašno i prekrupa, dok se veliki deo proizvodnje prodavao se u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj i Francuskoj. Ima podataka da je krajem devetnaestog veka jedan pun brod kikindskog brašna stigao čak do Japana.

U sklopu mlina nalazila se i prodavnica brašna, koja je bila vrlo popularna među stanovnicima Kikinde, navodi se u spisima istoričara.

U vreme krize, do 1936. godine rasprodat je veći deo njegove imovine. Mlinski deo „Danfila“ kupio je predstavnik najjače mlinarske porodice Martin Lenhardt, a magacine i silose je za potrebe svog mlina kupila „Zemljoradnička oblasna žitarska zadruga”.

Danas, iako stari mlin u Kikindi više nije u funkciji, zgrada je i dalje tu i predstavlja jedan od važnijih kulturno-istorijskih spomenika grada. „Težak k’o Danfil” – vremenom je u našem kraju postao sinonim za veliko, pa u Kikindi već decenijama postoji uzrečica „Težak je k’o Danfil” koja se uglavnom odnosi na one sa težim karakterom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena