Yunet
 

Društvo

Oni su okosnica sistema zaštite i spasavanja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. mart 2023. •

Oni su okosnica sistema zaštite i spasavanja

Svedoci smo šta se dešava ovih dana u područjima zahvaćenim zemljotresom. Reagovati kada se nesreća desi je podrazumevana, ali je potrebno unapred organizovatijedinice da pruže odgovor na situaciju, odnosno reaguju u vanrednim situacijama. Upravo tada, po pozivu države na scenu stupaju organizovane snage civilne zaštite. U severnom banatu formirane su tri jedinice.

Stanje u SBO je sledeće, imamo formirane tri jedinice civilne zaštite, dva voda specijalizovanih jedinica za gašenje požara, jedan vod za pružanje prve pomoći i jedno odeljenje za spašavanje na vodi i pod vodom.Za pripadnike specijalizovanih jedinica koje su prošle obuku svake godine se sprovode treninzi. Oni su dodatna snaga sistema koje se angažuju samo u slučaju vanredne situacije. Na našu sreću do sada nismo imali potrebu za angažovanjem specijalizovanih jedinica, ističe Zoran Budiša, načelnik okružnog štaba za vanedne situacije.

Značaj civilne zaštite ogleda se iu tome da kada službe koje se bave svojom delatnošću, nemaju kapacitete ili i same pretpre oštećenja ne mogu da odgovore na katastrofe. U tim situacijama jasno je da su prošli ispit spremnosti, obučenosti i organizovanosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena