Yunet
 

Društvo

“Gusle” rođendan i Dan državnosti obeležile sa sugrađanima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. februar 2023. •

“Gusle” rođendan i Dan državnosti obeležile sa sugrađanima
Društvo . Kikinda na webu . Kultura“Gusle” rođendan i Dan državnosti obeležile sa sugrađanimaOn 16 februara, 2023 by Aleksandra Djuran

ADZNM „Gusle“ osnovane su davne 1876. godine i prvi nastup tadašnje pevačko društvo imalo je 14. februara. I danas novu koncertu sezonu ovo društvo počinje na Sretenje, kada sugrađanima povodom rođendana, ali i Dana državnosti, poklanjaju deo svog bogatog repertoara. Publika je tokom dva i po sata imala priliku da uživa u igri, pesmi i muzici članova društva, a Dan državnosti čestitala im je i zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

Koncert, koji je imao dva dela, počeo je premijernim izvođenjem igara i pesama iz Gornjeg Visoka koreografijom „Naklala Denjka sedenjka“, nastavljen je igrama iz Vranjskog pomoravlja, da bi se koncert izvođačkog folklornog ansambla završio srpskim igrama iz Pomorišja.

Drugi deo otvorio je hor „Kornelije Stanković“ i benda Word up. Aplauze publike izmamile su i solistkinje Jelena Zavišin i Emilija Sretenović koje su u duetu, zajedno sa narodnim orkestrom „Gusala, razglalile publiku vojvođanskim melosom.Usledio je nastup jedne od najnagrađivanijih ženskih pevačkih grupa u zemlji, a sa narodnim orkestrom nastupio je i solista Lavinius Nikolajevič, profesor na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru.Kraj koncerta bio je prilika da se publici još jednom predstave svi izvođači zajedničkim izvođenjem pesme „Tamo daleko“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena