Yunet
 

Društvo

Nema granica za Žombolj i Kikindu – 40 godina bratimljenja obnovljeno novim protokolom o saradnji

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. novembar 2022. •

Nema granica za Žombolj i Kikindu – 40 godina bratimljenja obnovljeno novim protokolom o saradnji

Važan je dan za Kikindu i za Žombolj. Ova dva mesta povezuje saradnja duga 40 godina. Te davne 1982.godine, potpisan je sporazum o bratimljenju dva grada. Sve to vreme, neprekidno su veze postojale, ali su nakon otvaranja graničnog prelaza 2014. ojačale, otvorile nove vizije, pokrenule saradnju na brojnim poljima. Nizali su se evropski projekti, povezivali ljudi, širila poznanstva. Danas je potpisan nov protokol o saradnji, i neće samo dokument učiniti da zajednički rad bude bolji, težinu tog posla ipak nose ljudi, ovog puta sa obe strane granice.

Ako bi iz Kikinde krenuli put Žombolja prešli bi put dug 30 kilometara. Ako ste Kikinđanin, duž svakog tog kilometra prelazite i zajedničku prošlost u koju je utkana istorijska, prijateljska, sportska, kulturna, politička nota, teški momenti za obe strane granice, ili srećni trenuci poput današnjeg. A važan je dan za Kikindu i Žombolj. Trenutak kada je nakon 40godina od bratimljenja Kikinde i Žombolja, potpisan sporazum o saradnji koji donosi nove tačke odnosa i jačanje veza, kako ova dva pogranična mesta tako i dve zemlje, Srbije i Rumunije. U dogovor su implementirani stavovi o budućoj sinergiji i radu na evropskim projektima.

Obeležen je i jedan od najznačajnijih događaja moderne istorije Kikinde, osam godina od ponovnog otvaranja međunarodnog graničnog prelaza Nakovo-Lunga.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena