Yunet
 

Društvo

Kikinda prati preporuke Vlade Srbije o uštedi energenata

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. novembar 2022. •

Kikinda prati preporuke Vlade Srbije o uštedi energenata

Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Republike Srbije doneli su predloge preporuka za državnu upravu, lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Stoga je iz lokalne samouprave svim ustanovama i javnim preduzećima naloženo da dostavljaju redovne mesečne izveštaje o uštedama, istakao je Nikola Jugin, energetski menadžer. Iz ovih mera izostavljeni su škole, Predškolska ustanova, Dom zdravlja, Bolnica, Gerontološki centar.

Grad Kikinda je u pravo vreme postojeće ulično osvetljenje zamenio led rasvetom. Ovom investicijom značajno će biti smanjena potrošnja električne energije i to u najboljem momentu s obzirom na to da je za 126 odsto poskupela cena električne energije za javnu rasvetu, rekao je Miroslav Dučić, član Gradskog veća.

Dekorativno, novogodišnje osveteljnje, koje krasi grad od 15. decembra do 15 januara, biće smanjeno na minimum. I JP EPS stimuliše štednju odobravanjem dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine. U cilju energetske efikasnosti lokalana samouprava sa osam miliona dinara sufinansirala je domaćinstva kroz programe zamene stolarije, nabavke kotolova na gas i čvrsto gorivo, izolaciju krova i zidova, instalaciju toplotnih pumpi i solarnih kolektora, podsetio je Jugin. Grad Kikinda dobio je sredstva za sanaciju zgrade Gradske uprave u cilju energetske efikasnosti. U planu je zamena stolarije i osvetljenja u delu zgrade, što će doprineti značajnim uštedama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad