Yunet
 

Društvo

Cena daljinskog grejanja povećana za 23, odnosno 28,5 odsto

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 30. septembar 2022. •

Cena daljinskog grejanja povećana za 23, odnosno 28,5 odsto

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kikinde odbornici su dali saglasnost za 24 tačke dnevnog reda, od kojih jei povećanje cene daljinskog grejanja od 23 odsto za korisnike stambenog i poslovnog prostora koji račune plaćaju po kvadratnom metru, odnosno 28, 5 procenata za one kod kojih se obračun obavlja prema utrošenom kilovat času energije. Predsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan, najavio je da će lokalna samouprava u narednom periodu izneti u javnost plan prema kojem će pomoći građanima da prebrode povećanje cene daljinskog grejanja i predložiti olakšice za plaćanje računa JP “Toplana”.

Najvažnija tačka dnevnog reda 23. Sednice Skupštine grada Kikinde, koja se odnosila se napovećanje cene daljinskog grejanja, usvojena je sa 28 odbornička glasa za i 4 protiv. Obrazlažući ovu, kako je rekao, nepopularnu meru, direktor JP „Toplana“ Dušan Marjanović, rekao je da je od prošle godine znatno povećana cena energenata- prirodnog gasa za oko 40 odsto i električne energije za oko 60 procenata. Potvrdio je da će nam svima biti izuzetno teško u mesecima koji slede.

-Moram da vam kažem da treba da budemo svesni da će ova grejna sezona biti teška za sve nas.To su procenti koji moraju da se povećaju, da bi JP “Toplana” moglo da funkcioniše, da bi i dalje imalo pozitivno poslovanje. Moramo da budemo odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo, naročito mi koji smo u energetskom sektoru-rekao je Marjanović.

Upoređujući cene daljinskog grejanja sa drugim gradovima, Marjanović je rekao da su povećane od 10 do čak 40 odsto.

Na neminovnost poskupljenja daljinskog grejanja, ukazao je i pedsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan, koji je istakao da je situacija sa ovim energentom krajnje ozbiljna, ali da grad ima odgovor na krizu i da će uskoro izaći sa planom kojim će građanima olakšati plaćanje računa.

-Želim da poručim sugrađanima, da će grad imati odgovor na krizu.U narednom periodu izaći ćemo sa odgovorom kako ćemo pomoći najugroženijim sugrađanima, da bi mogli da prebrode ovu tešku situaciju u smislu obezbeđivanja i plaćanja energenata koji će ove godine biti veoma skupi-istakao je Bogdan.

Svesni teške situacije sa energentima i njihovim poskupljenjem, pred nadležnima je veliki rizik u koji ulaze zbog problema naplate računa daljinskog grejanja, koji će biti povećani u proseku od 2 do 3 hiljade dinara.

Na današnjoj sednici usvojena je i tačka dnevnog reda o javnim parkiralištima i uklanjanju vozila, kojom je između ostalog predviđena rekonstrukcija parking prostora kod Opšte bolnice. Doneta je i odluka da direktoka Narodnog muzeja Lidija Milašinović bude reizabrana je na tu funkciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena