Yunet
 

Društvo

Kikindske ulice pod svetlom nauke u “Evropskoj noći istraživača”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. septembar 2022. •

Kikindske ulice pod svetlom nauke u “Evropskoj noći istraživača”

“Ulice pod svetlom nauke” naziv je 13. Evropske noći istraživača, manifestacije koja će u Kikindi biti održana od 26. do 30. septembra. Posetioci će biti u prilici da na više lokacija uživaju u naučnim sadržajima, koji će ove godine na zanimljiv način pokazati kakva je veza između nauke i umetnosti.

Nauka je umetnost, glasi tema ovogodišnje “Evropske noći istraživača”, kojom će naučnim eksperimentima na gradskom trgu, u dvorištu i holu Narodnog muzeja, na periferiji Kikinde i u Parku nauke Centra za stručno usavršavanje, biti prikazana zanimljiva povezanost prirodnih i društvenih nauka.

Ki explorer” biće ralizovan na grdskom trgu, potom dvodnevni programi “Laboratorija zvuka” u Narodnom muzej i “Slučajna bašta” na dve lokacije, u školi i na perifiji, na kanalu i “Zvuk stvara sliku”. Četiri programa “Evropske noći istraživača”, realizovana tokom cele sledeće nedelje biće raznovrsna i prilagođena svim uzrastima, tako da pozivam zainteresovane da dođu i priključe se ovoj manifestaciji-rekla je Gordana Trnić Iličić, stručni saradnik Centra za stručno usavršavanje .

Ovogodišnja manifestacija biće istovremeno održana širom Evrope u preko 20 zemalja, a Kikinda je jedan od 25 gradova u Srbiji koji se šestu godinu zaredom priključio ovom edukativnom događaju.

Zadovoljni smo što nauka ponovo kuca na vrata zabavišta, škola, muzeja i našeg Naučnog kluba, jer se zbog pandemije ovakav vid aktivnosti održavao putem onlajn druženja. Pokazali smo da nauka nije bauk i da je Centar za stručno usavršavanje ustanova koja se bavi polularizacijom nauke i učenjem putem zabave-istakao je direktor Centra, Dejan Karanović.

Projekat “Evropske noći muzeja” finansirala je EU, a koortdinator u Srbiji je Centar za promociju nauke. Za realizaciju 4 programa Kikinda je dobila 100.000 dinara, a svi sadržaji biće besplatni za posetioce.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena