Yunet
 

Društvo

Kuvari Ekonomsko trgovinske škole pobednici serijala “Kuhinjski kalfa”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. maj 2022. •

Kuvari Ekonomsko trgovinske škole pobednici serijala “Kuhinjski kalfa”

Učenici kulinarskog smera Ekonomsko trgovinske škole odneli su pobedu u ovogodišnjem ciklusu serijala “Kufinjski kalfa” Jutarnjeg programa RTS-a. Za pobednički recept i pripremljen obrok izabrano je jelo osmišljeno od strane nastavnika Nacionalne kuhinje u ovoj školi Milana Maletića.

Ekonomsko trgovinska škola odnela je drugu pobedu u serijalu “Kuhinjski kalfa” Jutarnjeg programa RTS-a. Ovo je treći put da se škola predstavlja, odnosno takmiči u serijalu i do sada je dva puta pobedila, a jednom zauzela 4. mesto. To potrvđuje da se u Ekonomsko trgovinskoj školi obrazuju dobri kuvari, da je nastavni kadar kvalitetan i spreman da se angažuje i u vannastavnim aktivnostima kako bi đaci bili što spremniji za sutrašnje zaposlenje.

– Mnogo je bitno za ovaj naš smer kuvar/konobar ovo takmičenje zbog toga što je sve više I više interesenata za upis na naš profil. Od septembra ćemo imati ceo razred kuvara upisan u našu školu. Mnogo je bitno da promovišemo naše đake koji se trude I vole ovaj posao. Mi smo gledali da promovišemo prvo I naš grad te smo uvrstili kao glavni prilog našu ludaju. Ja bih voleo da svaki restoran ima barem jedno jelo sa ovom namirnicom koju prezentujemo od kako je Dana ludaje, ističe Milan Maletić, nastavnik kulinarstva Ekonomsko trgovinske škole.

Pobednički recept “X Kufinjkog kalfe” je “Pileće belo meso punjeno suvim šljivama i mokrinskim sirom” osmišljeno upravo od strane Milana Maletića, nastavnika škole. Učenicima su podeljena zaduženja koja su odlično obavljena.

Moj zadatak je bio da pripremim samo meso, priprema je bila vrlo jednostavna i laka. Lako je za pripremu u domaćinstvima i može svako da to uradi. Meso sam prilikom termičke obrade začinio začinskim biljem, a pripremljeno je na mešavini putera i ulja, ističe Stefan Tucakov, učenik III razredaEkonomsko trgovinske škole.

Ja sam spremao kao predjelo pire od ludaje koju smo prvo oljuštili i očistili, zatim pekli u rerni, kad je omekšala onda smo je izvadili iz rerne i stavili u blender, dodali puter, mleko, so i šećer i naravno stavili tatjni sastojak, a najvažniji je ljubav prema kuvanju. Jako smo srećni i zadovoljni što smo pobedili, ovo nam je i prva prilika da se pojavimo na televiziji, kaže Gabriel Paicu,učenik III razredaEkonomsko trgovinske škole.

Dekoraciju jela momci su prepustili ženskoj ruci.

Pre svega do izražaja dolazi izgled, zatim miris, pa onda tek ukus, kaže Valentina Kiš,učenica III razredaEkonomsko trgovinske škole.

U pripremi jela bilo je važno iskoristiti potencijale namirnica po kojima je kraj iz koga dolazite poznat i tu su nadigrali konkurenciju. U iščekivanju javne promocije pobedničkog recepta podsećamo da je škola nagradu najboljeg “Kuhinjskog kalfe” prethodno dobila za recept “Krompirica”. U cilju pružanja što boljih uslova za obrazovanje budućih kuvara, školi je pa konkursu Ministartsva pravde odobren isznos od skoro pola miliona dinara za nabavku konvektomat peći, poslednje reči tehnike u kulinarstvu. Direktorica škole Tanja Radovanov ističe da će učenici kroz praksu steći znanja značajna u daljem radu i usavršavanju svoje profesije i dodaje da su učenici završne godine smera kuvar/konobar već obezbedili radna mesta u gradu i okolini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena