Yunet
 

Društvo

“Zajedno činimo svet humanijim” poručuju iz CK Kikinda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. maj 2022. •

“Zajedno činimo svet humanijim” poručuju iz CK Kikinda

Dan i Nedelja Crvenog krsta, u Kikindi će biti obeleženi šestodnevnim programom koji je počeo danas defileom volontera i učesnika gradske smotre u pružanju prve pomoći.

Defileom koji najbolje prikazuje mladost, ljubav, humanost i lepotu, 13. Festivala Crvenog krsta sa istoimenim nazivom, Crveni krst Kikinda započeo je obeležavanje Dana i Nedelje Crvenog krsta. U njemu je učestvovalo 130 učesnika gradske smotre, odnosno takmičenja u pružanju prve pomoći i volontera Crvenog krsta. U takmičenju je 15 ekipa osnovaca pokazalo svoje znanje iz oblasti poznavanja istorije ove organizacije, pružanju prve pomoći, trgovine ljudima i drugim važnim oblastima. Obilazeći puktnove pokazivali su prethodno naučeno. Kikindski Crveni krst organizacijom ovih aktivnosti prikazuje programske delatnosti što će pomoći pojedincima da pronađu polje svog interesovanja i uključe se u njihovo realizovanje.

– Slogan koji je opredelila međunarodna organizacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za ovu godinu je “Zajedno činimo svet humanijim” i upravo na ovaj način želimo da pokažemo našim građanima, i ovim mladim pokolenjima koji se uključuju u Crveni krst da zajedno možemo da uradimo mnogo dobrih dela. Naravno veliku zahvalnost upućujemo svim volonterima Crvenog krsta koji nam pomažu u realizaciji naših tradicionalnih akcija, programa, projekata i koji su uvek tu kada zatreba, kaže Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinda.

Među dugogodišmnjim volonterima Crvenog krsta u Kikindi je i dvadesetogodišnji Milan Milanov. Ističe da je kroz volontrianje u Crvenom krstu dobio brojne prilike da se profesionalno usavršava ali i da se druži i putuje.

– Volontirati je jako važno zato što treba da vratimo dug zajednici. Živimo u zajednici sa drugim ljudima i jednostavno, ako njima bude bolje verujem da će biti bolje i nama. Crveni krst ima jako interesantan program, počevši od prve pomoći koji je mene recimo privukao, puno je seminara, kampova, dosta je putovanja, upoznavanja drugih ljudi. Ja sam zahvaljujući Crvenom krstu proputovao Srbiju, išao sam i u inostranstvo, naučio sam mnogo toga, dobio brojne licence koje će mi značiti u daljoj profesionalnoj karijeri i svakom bih preporučio da se uključi u rad Crvenog krsta. To može tako što će doći u Nemanjinu 4, u zgradu Crvenog krsta, sredom u 8 uveče imamo sastanke, pa dođite da se družimo i učimo, kaže Milan Milanov, volonter Crvenog krsta Kikinda.

Obeležavanje Nedelje crvenog krsta nastavlja se sutrašnjim prijemom za đake prvake, potom će u sredu biti održana edukativne radionice u gradskom parku, deliće se paketi za bebe, obilaziti korisnici programa “Briga o starijima”, a 12.maja u prostorijama Crvenog krsta od 8.30 do 13 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena