Yunet
 

Društvo

Obeleženo osam decenija od deportovanja Kikinđana u logore smrti

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. maj 2022. •

Obeleženo osam decenija od  deportovanja Kikinđana u logore smrti

Na Đurđevdan pre 80 godina nemački fašisti su 46 Kikinđana internirali u koncentracionilogor Bejsford u Norveškoj. U znak sećanja vence su na spomenik internircima položili predstavnici gradske vlasti i okruga, SUBNOR-a, udruženja “Srpski ratni veterani” i društva Srpsko- norveškog prijateljstva.

I pored toga što se iz logora iz norveškog grada Narvika vratilo svega sedmoro sugrađana,decenijama Kikinda neguje prijateljstvo sa bratskim gradom Narvikom.Tokom zarobljeništva naši sugrađani imali su pomoć i podršku od Norvežana. Saradnja koja je započeta u tim okolnostima , spojila je dve kulture i dva naroda.

Prva deklaracija o prijateljstvu Kikinde i Narvika potpisana je 6. oktobra 1966. godine, kada se obeležavao Dan grada, a obnovljena je 2017. godine. Dve godine kasnije nastao je i park prijateljstva u našem gradu.

U čast kikindskih interniraca 1975. godine podignut je spomenik autora vajara Slobodana Kojića.Iz nekadašnje Jugoslavije u logore je internirao oko 4.500 ljudi iz Kikinde, Ruskog Sela, Mokrina, Iđoša i Banatskog Aranđelova. Oko 1.500 njih preživelo je i vratilo se svojim porodicama.Povodom obeležavanja, za naš grad, važanog istorijskog datuma u Kulturnom centru organizovano je predavanje “Stradanje na severu”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena