Yunet
 

Društvo

Milan Prunić Duma dobio nagradu za životno delo

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. april 2022. •

Milan Prunić Duma dobio nagradu za životno delo

Bard vojvođanskog melosa Milan Prunić Duma (74) od Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije dobio je nagradu za životno delo. Kako ističe ovo je kruna njegovog višedecenijskog bavljenja muzikom s obzirom na to da je priznanje došlo od kolega.

-Srećan sam zvog ovog priznanja međutim ostaje žal što nagradu nisam primio lično jer su mi pozovnicu za svečanost organizatori poslali na pogrešnu adresu. Nagradu sam dobio za pesme koje pevam od početka karijere, tradicionalnu vojvođansku muziku. Imao sam sreću što nikada nije bilo potrebe da se bavim drugačijom muzikom i istrajao sam kao pevač narodne i gradske muzike – rekao je Milan Prunić.

Muzički pravac nije menjao više od 50 godina koliko se bavi kulturnim radom. Peva iz srca i smatra da je to najvažnije i da publika to prepoznaje, a nagrada je tokom godina bilo puno. Najdraža je ona od koje je sve počelo. Reč je o zlatnoj tamburici iz 1987. godine kojom je nagrađena pesma “Dobro jutro, Vojvodino” za koju je Milan Prunić napisao i tekst i muziku.

Inspiracija su mu Vojvodina, ravnica i ljudi. Trudi se da sačuva pesme koje su retke, a čuo ih je od oca i dede. Najveći deo karijere proveo je uz orkestar “Upomene”. Milan Prunić status umetnika stekao je devedestih godina prošlog veka, iza njega ostaje 130 pesama snimljenih sa tamburaškim orkestrom za fonoteku Radio Novog Sada, više od 50 ih je snimljeno sa narodnim orkestrom RTV Novi Sad i više od 20 pesama snimljenih sa narodnim orkestrom RTV Beograd.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad