Yunet
 

Društvo

Atelje “Terra” domaćin je studentima uključenim u projekat “Triplex Confinium”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. april 2022. •

Atelje “Terra” domaćin je studentima uključenim u projekat “Triplex Confinium”

U Ateljeu „Terra“ boravi tridesetak studenata i profesora arhitektonskih fakulteta iz Mađarske, Rumunije i Srbije. „TriplexConfinium“ realizuje se u okviru programa Evropske Unije „Erasmus+“ kao strateško partnerstvo između pet arhitektonskih Univerziteta ove tri zemlje koje i spaja zajednička granica. Nosilac projekta u Srbiji je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

U okviru ovog projekta„TriplexConfinium“ oni zapravo mogu da „pokupe“ temu koja je bitna za zajednicu, na primer u Žombolju „Industrijsko nasleđe“ i u ovom slučaju rad sa glinom što je specifično za lokaciju gde se održava, a onda se to pokrije sa različitih aspekata svih škola koje rade . Mi možemo da obratimo pažnju na stvari koje su nama bitne, nešto što možemo da uradimo zato što imamo više iskustva u toj oblasti, drugi iz svog ugla i onda kad ukrstimo mišljenje saznajemo više o tome. Energija koja se oseti u zajedničkom radu što napolju, što unutra dosta doprinosi tome da se postignu neki rezultati koje ne bismo mogli samostalno, ističe Marko Jovanović, docent Fakulteta tehničkih nauka .

To što je od cele Srbije izabrana „Terra“ za domaćina programa govori o sve čvršćoj poziciji ove institucije na kulturnoj mapi Srbije.

Ovo je jedan od dokaza da postoji diferzifikacija naših aktivnosti. Ona nije toliko ograničena samo na vajarske radionice već smo baza za radionice iz različitih oblasti. Radi smo da učestvujemo i sarađujemo, a pogotovo što su oni baš naš prostor našli kao mesto svog interesa. Prvi deo radionice su održali u sličnom ambijentu u Žombolju i ovde kod nas završavaju završnih 5,6 radionica, kaže Aleksandar Lipovanov, menadžer međunarodne saradnje CLPU „Terra“.

Prethodna letnja škola održana je u Žombolju septembra prošle godine.

– Ovde nam je jako interesantno. U devetnaestom veku bilo je mnogo fabrika kao sto je ova, ali jako ih je malo ostalo, jednja od njih je i ova koja je u veoma dobrom stanju, i svi jedinstveni delovi su ostali u celosti tako da je ovo veoma interesantno za nas jer mi smo znali za ovakve građevine ali ovo je prva koju mozemo da posetimo. Mislim da je veoma važno kao kulturno nasledje arhitekture i deo prošlosti ovog regiona tako da nam je veoma zanimljivo da radimo ovde. Apsolutno smo fokusirani na samu građevinu . Postoje veoma specificni arhitektonski detalji unutar građevine što je apsolutno jedinstveno i mi radimo sa tom specifičnošću. Voleli bi da naglasimo vrednost građevine i jedinstvenih arhitektonskih rešenja u kojima imamo veoma malo intervencija. To ustvari naglašava i pokazuje ljudima vrednost ove građevine. Takođe je i nama veoma interesantno da eksperimetišemo sa samom građevinom, kaže Tomaš Sentirmoi, arhitekta Univerziteta Debrecin.

Imamo razne radionice, moja je o modeliranju sa glinom, prvo napravimo model, onda radimo programiranje, naš učitelj nam pomaže jer obično ne radimo tako nešto na Univerzitetu. Ono što je interesantno je to što smo sekli model pomoću robota u Novom Sadu i onda smo došli ovde u Kikindu sa modelom, i ovde stavljamo glinu i kao finalni rezultat imamo razne oblike. Sledi pečeje u peći i nakon toga imamo završen proizvod koji izgleda prelepo, jedva čekamo da vidimo ono što smo napravili. U Kikindu sam stigla juče, tako da nisam imala prilike da vidim grad ali obilazilazila sam oko ovog mesta malo i bilo je veoma zanimljivo. Bila sam u staroj fabrici i videla sam mesto na kom ostavljaju glinu da se suši. Sada se ne koristi, ali lepo je što ovde možemo da imamo radionice i igramo se sa glinom, a napolju me fascinhira izložba na otvorenom skulptura koje su umetnici napravili. Neverovatno je, mnogo mi se dopada. Nekoliko mojih kolega su bili ovde kada se održavao prvi projekat u Žombolju, tada su bili u Kikindi da vide fabriku i njima je ovo drugi put da su ovde, ali meni je ovo prvi put. Uživam i mesto je neverovatno, prenela nam je svoj doživljaj Aleksandra Pestricu, strudentkinja Uneverziteta arhitetkure u Bukureštu.

Boravak studenata u Kikindi, pre svega u Ateljeu „Terra“ biće zaokružen multiplejer izložbom 14.aprila upravo na ovom mestu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad