Yunet
 

Društvo

Obeležen dan škole “Vasa Stajić” u Mokrinu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 31. mart 2022. •

Obeležen dan škole “Vasa Stajić” u Mokrinu

Osnovna „Vasa Stajić“ iz Mokrina danas obeležava dan ove obrazovne ustanove. Najveću seosku školu u gradu Kikinda pohađa 392 učenika, od nedavno su svi u školskim klupama i uživaju družeći se.

Možda još uvek ne znaju puno o Vasi Stajiću ali nove lekcije tek su pred njima. Dovoljno znaju. Da njihova škola danas obeležava godišnjicu od osnivanja i da je ovo mesto koje vole a posebno danas kada nema ocenjivanja, kontrolnih i usmenog odgovaranja.

– Lepo mi je u školi, na poligonu se baš dobro zabavljamo. Školu volim, a i da učim, lepše mi je nego u vrtiću jer više naučiš i više znaš, kaže Ana Šerbedžija đak prvak.

– Pravimo danas figure za ne ljuti se čoveče. Školu volim i društvo je super, rekla je Anja Petrović iz trećeg razreda.

– Vasa Stajić je bio naučnik i napravio je ovu školu pa se preselio za Novi Sad gde je isto njegova škola i njegov spomenik. Društvo je ovde super, imamo puno radionica i radimo puno toga, a omiljeni predmet mi je priroda, kaže Nikola Nedeljkov učenik četvrtog razred Osnovne škole „Vasa Stajić“.

Škola u Mokrinu osnovana je 1958. godine i nastava se odvijala na sedam mesta u selu, da bi 1963. godine bila podignuta nova zgrada u kojoj se škola i danas nalazi. Velik je dan za učenike ali i zaposlene.

– Srećni smo što ovaj dan možemo da posvetimo učenicima i đacima, da prikažemo sve ono što naša škola nudi i što radimo, i što čini jednu školu. Imamo danas dosta radionica, malo nas je vreme omelo za sportske aktivnosti, pričaćemo o zdravoj ishrani, pravićemo vuklane, štampati majice sa likom Vase Stajića, radićemo poligon po NTC sistemu, kaže direktor ove škole Nenad Kihas.

Pored 392 učenika u redovnoj nastavi, školu u Mokrinu pohađa i 50 polaznika programa Funkcionalno obrazovanje odraslih. Svoju podršku mališanima u školi „Vasa Stajić“ i zaposlenima pružila je i članica gradskog veća za orbazovanje.

– U ime grada želim da čestitam dan škole. Sama atmosfera me je oduševila i puno je dece pa se oseća da se vraćamo u normalu, kao u periodu pre korone. Ova škola ima jednu stabilnu ustanovu, a oduševljava me i njihova saradnja sa Mesnom zajednicom i Kulturno umetničkim društvom, kaže Valentina Mickovski, članica gradskog veća za obrazovanje.

Đaci su nas podsetili da je vreme podsetiti se ko je bio Vasa Stajić. Rođen u Mokrinu, ovaj srpski filozof, istoričar i pisac uvek je u prvi plan stavljao probleme Vojvodine. Često je zbog svojih ideja bio progađan i osuđivan. Srednju školu, iako je prvo pohađao u Kikindi, nastavlja u Karlovačkoj gimnaziji, a potom svoje obrazovanje nastavlja po svetu. Zadužio je Vojvodinu i Novi Sad koliko i drugi velikani naše istorije ali je njegova slava ipak ostala po strani.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad