Yunet
 

Društvo

Škola “Sveti Sava” domaćin učenicima i nastavnicima iz pet zemalja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. mart 2022. •

Škola “Sveti Sava” domaćin učenicima i nastavnicima iz pet zemalja

Zahvaljujući evropskom projektu „Izmeri me“ u kome učestvuje i kikindska škola „Sveti Sava“, u našem gradu tokom ove nedelje boravi 20 učenika i desetak nastavnika iz pet zemalja. Sedmodnevnu posetu započeli su obilaskom grada, a potom započeli sa aktivnostima projekta.

Kikinda je ponosni domaćin učenicima i nastavnicima iz pet zemalja Evrope. U gostima školi „Sveti Sava“ su učesnici projekta „Izmeri me“ iz Španije, Turske, Mađarske, Hrvatske i Rumunije.

Dolazila sam u Srbiju ali ne i u Kikindu. Dopada mi se što je grad zelen. Mnogo je lep grad. Učestvujem u projektu jer volim fiziku a saznala sam da će se projekat najviše baviti fizikom i matematikom. Očekujem da ću naučiti nešto novo i da ću upoznati nove drugare, kaže Iljesku Adara, učenica iz Sibiua iz Rumunije.

Nosilac programa Erasmus plus je škola iz Španije, koju su prethodno već posetili svi učesnici pa i učenici naše škole. Osim obilaska grada, sticanja novih prijateljstava, cilj programa je svakako širenje znanja.

Grad je lep, sviđa mi se što je pun zelenila na šta mi nismo navikli. Imali smo priliku da se upoznamo sa gradom. Videli smo najbitnije stvari na trgu. Upoznali smo se sa mamutom Kikom i to nas je impresioniralo. Od projekta očekujemo da ispunimo sve ciljeve koje smo zacrtali programom, da ćemo se baviti merenjima. Ljudi iz Srbije su odlični partneri i očekujem da će katalog koji je i vilj projekta a koji se bavi merenjima biti završen, kaže Azucena Marset, nastavnica iz Baeze iz Španije.

Među učenicima iz „Sveti Sava“ škole koji su posetili Španiju je i Milica Tomić, učenica osmog razreda.

– Oni su tamo nas ugostili na jako lep način, imali smo raznorazne radionice, banket je bio veličanstven. Poslužili su nam mnogo tradicionalne hrane. Očekujem da ćemo se isto tako mi dobro pokazati u ulozi domaćina, ističe Milica Tomić, učenica OŠ „Sveti Sava“.

Konkretno, projekat se bavi istraživanjem istorije mernih alata i njihove primene u različitim oblastima kao što su poljoprivreda, jedrenje ili astronomija i njihovo poređenje sa zemljama učesnicima.

– Danas ćemo krenuti kao što je i uobičajeno, predstavljanjem škola, nakon toga nešto što se zove „local food“ ili predstavljanje lokalne hrane, biće i muzičkog programa, i nakon toga slede radionice. U srbiji je predviđeno da napravimo igru, edukativnu koja podrazumeva stare merne jedinice i kako to utiče na današnji svet kroz merenja. Nama je osnovna ideja merenje i kako to danas izgleda, kaže Danilo Borovnica, profesor matematike OŠ „Sveti Sava“ .

Ovakav projekat kao i svi prethodni koje smo radili je veoma važan za našu školu jer pruža mogućnost da kao prvo učenici putuju, steknu nova prijateljstva, i znanja o drugim državama. Da deca koja dođu u našu državu nauče nešto o našim običajima, o našim ljudima, nešto što je zanimljivo. To je prilika da se učenici na neki način aktiviraju, da sve ono što rade i tokom vannastavnih aktivnosti primene sada i na konkretnom primeru i da ono što je meni važno uče jezike, kaže Gordana Rackov, direktorica OŠ „Sveti Sava“.

Kikindska škola „Sveti Sava“ je lider u okruženju kada su u pitanju projekti Evropske unije poput „Erasmus plus“ programa koji se odnose na školska partnerstva za razmene.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad