Yunet
 

Društvo

OŠ “Feješ Klara” obeležila 210. rođendan

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. mart 2022. •

OŠ “Feješ Klara”  obeležila 210. rođendan

Danas je značajan dan za Osnovnu Školu „Feješ Klara“. Punih je 210 godina od kako je ova obrazovna ustanova osnovana i prigodnim programom, učenici i nastavnici, obeležili su dan škole.

Dva veka i jedna decenija je prošlo od osnivanja škole „Feješ Klara“. Činjenicu da je jedna od nastarijih obrazovnih ustanova u gradu neguju i poštuju i učenici i đaci, a dan škole obeležen je prigodnim programom.

Te davne 1812.godine ustanova kao škola nije imala svoju zgradu, nego se nastava odvijala u više iznajmljenih zgrada na teritoriji grada. Od 1896. godine imamo ovu zgradu u kojoj se nastava odvija neprestano a zadnjih 70 godina škola nosi naziv „Feješ Klara“ koja je bila naš đak i koja je poginula u Drugom svetskom ratu, istakla je Hermina Čemere, direktorica OŠ „Feješ Klara“.

Kvalitet rada u nastavi i atmosferu u školi pohvalila je članica gradskog veća Mickovski koja je i sama bila učenica ove ustanove.

Taj odnos između nastavnika i učenika je veoma prisan, tako da se i nastava može prilagoditi učenicima i njihovim potrebama što je jako bitno, čak i za roditelje jer znaju da su im deca bezbedna i da se osećaju fino tokom celog dana, kaže Valentina Mickovski, članica gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Dve godine za redom na ovaj dan dodeljuju se i nagrade za recitatorko takmičenje „Sada sanjam mesto u boji“ koje se raspisuje u znak sećanja na prerano preminulu učiteljicu škole Hajnalku Tot koja je i sama bila vrsan recitator. Na konkurs je pristigao neočekivano velik broj snimaka iz cele Srbije i Mađarske.

Jako nam je bio težak posao, kaže Ramona Tot, članica gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, a ujedno član žirija i ćerka pomenute Hajnalke Tot. Ona dodaje: U žiriju smo bile Nikoleta Morotvanski i ja. Jako sam zahvalna što su mene zamolili da učestvujem jer je ovo takmičenje organizovano u znak sećanja na moju mamu, a njena najbolja recitatorka bila je upravo Nikoleta Morotvanski. Zahvalna je i cela moja porodica, kaže Ramona Tot.

Učenica četvrtog razreda ove škole, Mara Dragin, jedna je od dobitnika nagrada ovog konkursa. Pesmu, odnosno pravo umetničko delo je sama napisala.

Škola „Feješ Klara“ danas ima 218 učenika, 56 zaposlenih i nastava se odvija dvojezično u 17 odeljenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena